ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пием чай с пестициди

Стоката натъпкана с никотин, суши се в тютюневи складове

Голяма част от българските билки са пълни с пестициди над допустимото ниво. Това съобщи вчера Живко Драганов, председател на Българската асоциация на билкарите. Притеснителният факт е констатиран от бранша, след като през изминалата година над 300 тона продукция, предназначена за износ, е върната от Германия поради
прекалено високи нива на отрови
Откриваме все повече такива билки. Тенденцията расте със страшна сила“, заяви Драганов. Основна причина за замърсяването се явява масовото безконтролно пръскане от въздуха на земеделската продукцията, предназначено за борба с вредителите. И докато билките, предвидени за износ, минават щателни проверки в Европейския съюз, у нас никой не спира третираните растения да излязат на пазара. Напоследък се наблюдава и друг проблем с родната продукция.

Български билки отчитат завишени нива на никотин 

Това са показали изследвания в германски лаборатории. Изискването на Берлин е количеството на лекия стимулант да не надвишава 0,10 мг на килограм. „Все още нямаме върнати поръчки, но проучванията на клиентите са отчели нива от 0,3-0,4 мг/кг, което е притеснително“, заяви председателят на браншовата организация. Завишеният никотин се дължи на факта, че много наши фирми изсушават билките си в цехове за обработка на тютюн.

Друга причина е, че служителите си позволяват да пушат в помещениятакъдето се складират лечебните растения, и това също оказва влияние на продукцията. 

На срещата участваха още експерти от Министерството на земеделието и храните, както и представители на Асоциацията на гъбарите.  Всички те се обединиха около идеята, че действащото законодателство се нуждае от някои промени, които ще са от полза за бизнеса и държавата. Браншовите организации искат въвеждане на еднократна годишна такса, за да могат да се избегнат корупционни практики.
Промяната ще регламентира и таксите за събиране на билки и гъби, които в момента се определят от лесничеите по места - власт, с която те често злоупотребяват, оплакаха се производителите. Представителите на земеделското министерство се ангажираха да въведат промени в действащата нормативна уредба./monitor

Няма коментари: