ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да познаем инфаркта?

Инфарктът вече не засяга само възрастни хора. Все по-често младежи между 20 и 30 г. стават негова жертва. Високото кръвно и стресът са сред основните заподозрени за инфаркта. Тлъстата и солена храна, която ние, българите, обичаме да похапваме, както и обездвижването и наднорменото тегло също могат да създадат риск за сърдечен удар. Как да се предпазим от това заболяване в млада възраст? Може ли здравословният начин на живот да намали риска от сърдечен удар? Как да познаем инфаркта и какво да правим, ако се съмняваме, че ни е покосил? "Стандарт" потърси за съвет доц. Владимир Данов, началник на Клиниката по кардиохирургия в МБАЛ "Света Анна".
Неконтролираното високо кръвно е сред рисковите фактори, които водят до инфаркт. Проблемът при младите хора е, че не го проверяват редовно. Хипертонията е сериозен проблем, който изисква постоянно лечение", казва доц. Данов. Друга причина за сърдечен удар в тази възраст е напрежението. "Кризата и безработицата не отминават и младите. Постоянният стрес, свързан и с ежедневните проблеми, влияе зле на сърцето", предупреждава лекарят. Затова намерете свой начин да се отпускате, да се изолирате от злободневието. Било то с йога, било с разходки сред природата или отпускаща музика. Изхвърлете негативните емоции от себе си след тежкия ден и опитайте да не обръщате внимание на ежедневните проблеми.
Друга причина за инфаркта може да се окаже тлъстата и солена храна. "Когато се комбинира с все по-ниската двигателна култура на българина, нездравословното хранене създава риск от сърдечен удар.
Преди хората спортуваха повече през уикендите излизаха сред природата. Сега всеки гледа, когато дойдат събота и неделя, да си остане вкъщи, за да почине", казва специалистът.
Пряко свързано с вредната храна и обездвижеността е наднорменото тегло. Зачестяват и случаите на свързания с него захарен диабет. Диабетът тип 2 пък може да причини атеросклерозата, при която има нарушение на мастната обмяна. При нея се увреждат големите и средните артерии, като основно се засягат тези на сърцето, главния мозък и др. При атеросклерозата има наслояване на масти по вътрешната стена на кръвоносния съд. В резултат на това се
образуват т.нар. атеросклеротични плаки
и потокът на преминаващата кръв намалява. Резултатът от това е, че се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия орган. С атеросклерозата са свързани заболявания като исхемичната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, както и мозъчният инсулт. "Сред метаболитните рискови фактори трябва да добавим и високия холестерол, за който всички, дори младите хора, редовно трябва да се изследват, след което да се консултират с лекар", допълва доц. Данов.
Друг фактор, който повишава риска от сърдечен удар, е тютюнопушенето. "Цигарите като цяло вредят на организма. Никотинът повишава кръвното налягане, като така допълнително се увреждат кръвоносните съдове", казва доц. Данов. По подобен начин стоят нещата и с алкохола. Употребата на големи количества греховни напитки повишава риска от атеросклероза, с което се повишава опасността от сърдечен удар.
Особено място сред рисковите фактори за инфаркт заема и генетичната предразположеност. "В България тя е много висока. Ако някой от родителите или бабите и дядовците ви има сърдечна болест, то и вие сте застрашени", обяснява доц. Данов.
Как да познаем инфаркта?
Най-сигурният начин да познаете инфаркта е, ако чувствате силно стягане в лявата част на гърдите, което преминава в лявата ръка и пръстите. "Възможно е също при сърдечен удар пациентът да има позиви за повръщане и стомашни болки. Това не значи, че когато на човек всеки път му се повръща, е получил инфаркт. Болката обаче не е обикновена, а напомня на тази при гастрит или язва", обяснява лекарят.
Реагирай веднага!
При съмнение за инфаркт потърсете веднага лекарска помощ. "Първите 1-2 часа са много важни. Трябва да се направи ЕКГ и консултация с кардиолог", съветва доц. Данов. Другият вариант е да се направи коронарография с поставяне на стент. При този инвазивен хирургичен метод се визуализират кръвоносните съдове на сърцето чрез впръскване на контрастна материя. Така най-лесно се вижда кой кръвоносен съд е запушен, отваря се и се поставя стента. "По този начин могат да се спасят много от клетките на сърдечния мускул, които в противен случай биха умрели.
Радослава Йорданова/Standart

Няма коментари: