ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кафето бори пролетната умора

Всички с нетърпение очакваме настъпването на пролетта. Мислите за слънчевите дни, разходките сред природата и прибирането на зимните палта със сигурност повдигат настроението ни.

За съжаление, преходът от един сезон към друг несъмнено оказва влияние върху нашето тяло и тонус. Чувстваме се сънливи, уморени и неспособни да се концентрираме. Дългата зима засяга не само фигурата ни, като добавя няколко килограма повече, но след празниците тялото се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да предизвикат увреждане на клетките и ДНК.

Въпреки че тялото произвежда свои собствени антиоксиданти, то получава голямо разнообразие от антиоксиданти и от храните и напитките. Различните антиоксиданти в храните спомагат за спиране на свободните радикали, което може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания, отчитат от Международния информационен съвет за храните (IFIC).
Според публикация в Американския журнал по клинично хранене, кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти. Класацията се основава на количеството антиоксиданти, които се намират в една типична порция. Само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти на порция от кафето.
Участници, дискутиращи ползите на кафето по време на известната „противоречива сесия“ на Американското общество за хранене, провела се в рамките на „Експериментална биология 2007 г.” във Вашингтон твърдят, че кафето вероятно намалява риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и предлага известна защита от рак.
Според д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и в Медицинското училище на Харвард, скорошни епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, вероятно спомагат за метаболизма на глюкозата. Кафето съдържа и стотици компоненти, включително значителни количества хлорогенна киселина (антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата), кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин и лигнани. Някои данни дори сочат, че кафето може да подобри метаболизма на глюкозата чрез намаляване скоростта на усвояването на глюкозата в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага за секрецията на инсулин.
Разтворимото кафе е сред най-известните и предпочитани напитки по света и вече е неразривно свързано с различните фази от нашето ежедневие. Полифенолите са основните антиоксиданти в нашата чаша разтворимо кафе. Те са особено активни в борбата срещу свободните радикали, които се образуват ежедневно в човешкия организъм, като по този начин спомагат в борбата срещу преждевременното стареене и появата на хронични заболявания.
Малко известен факт, че разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини (фибри). Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, е установено, че съдържанието на фибри в кафето може да варира в зависимост от различни фактори като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене./zdrave.net

Няма коментари: