ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Храни, от които се поумнява

Херодот е твърдял, че на обикновените хора в Древен Вавилон е било забранявано да консумират орехи като предпазна мярка, за да не поумнеят извънредно много. Всъщност дори самата форма на твърдия, кафяв плод наподобява полукълбата на мозъка, сякаш безмълвно удостоверява, че ядката има позитивно влияние върху човешките умствени способности.
Във всичко това има зрънце истина: орехите действително помагат на работата на мозъка поради съдържащите се в тях полиненаситени мастни и олеинови киселини. Ядките са особено полезни за хората, чиято работа е свързана със стрес.
Счита се, че те са способни да отнемат излишното напрежение. Освен това са една от най-пълноценните храни, които в екстремни случаи могат да заменят дори обяда. В орехите съдържанието на протеини и мазнини е идеално балансирано, а в допълнение - съдържат и много незаменими за организма аминокиселини.


Шоколад: гликоза и магнезий

Разказите за чудесните свойства на шоколада далеч не са празни приказки, измислени от любителите на сладкото. В действителност кафявият десерт е ефикасно средство за повишение на интелектуалната активност. Гликозата е единственият източник на енергия за нервните клетки - невроните. Нейният недостатък незабавно и съвсем не по добър начин се отразява върху ефективната работа на мозъка. За възстановяване на нивата ѝ в организма, при това в най-кратък срок, може да помогне шоколада. Допълнително благоприятно въздействие имат и какаовите зърна, които са богати на магнезий, а неговият дефицит изтощава кората на мозъка и понижава възможностите му.

Както е известно, шоколадът спомага и за изработката на серотонин от организма - биологично активно вещество, подобряващо  настроението. А едва ли някой ще оспори, че бодростта и оптимистичната настройка са важни условия за успешна умствена работа. Освен това, учените са доказали, че ежедневната употреба на шоколад понижава риска от сърдечни заболявания.
Не се подвеждайте обаче! Казаното дотук се отнасяше до натуралния, тъмен шоколад. Млечният му събрат не се ползва с такъв здравословен ефект.

Червена и синя боровинка - антиоксиданти

Червената боровинка въздейства на мозъка косвено и се препоръчва горещо на любителите на мазни храни. Благодарение на рекордно високото съдържание на антиоксиданти, този плод способства за унищожаването на вредния холестерол.  Освободените от него съдове обезпечават качественото подхранване на мозъка. Подходящ вариант за бърза офис закуска е сушената боровинка. Тя може да се съхранява дълго в пакетче, без да загуби полезните си свойства.

Синята боровинка 'работи' малко по-различно.  Концентрацията на антиоксиданти в нея е по-ниска, но за сметка на това се компенсира от способността ѝ да подобрява зрението и паметта, което е особено полезно за работещите с големи обеми информация. Приятен бонус за дамите е красивата кожа: синята боровинка способства забавянето процесите на стареене и спомага за обновяването на клетките.

Сушени кайсии

Естествено изсушените на слънце кайсии са още едно ефикасно средство за стимулация мозъчната дейност. Шепа от сладките плодове е достатъчна, за да Ви помогне да се концентрирате върху важен въпрос.
Причината - отново антиоксидантите, които в кайсиите са достатъчно много. Плюс високото съдържание на желязо: неговият недостатък в организма понижава умствените способности и кара човек да се чувства уморен и вял; допълнителен 'бонус' е появата на така известните стресници по устните, или болезнени цепчици в краищата им.

Зърна на кафе: кофеин и антиоксиданти

Кофеинът подобрява кръвоснабдяването на мозъка - ето защо чашка хубаво, чисто кафе може значително да повиши работоспособността. Освен това, подобно на какаовите зърна, кафените са истински извор на антиоксиданти: средно в 50 мл от кафявата напитка се съдържа 1/4 от необходимата на организма дневна норма.
Да, но това не означава, че трябва да прекалявате с кафето, тъй като в големи количества, то носи опасни за здравето последици. 1-2 чашки на ден са напълно достатъчни.
Източник: belladonna-bg.com

Няма коментари: