ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Иновация! Стволови клетки от млечни зъби!

Вземането на стволови клетки от млечните зъби е една много лесна, безопасна и безболезнена процедура, която дава шанс за бъдещо лечение.

„По-добре да ги имаме и да не ни потрябват, отколкото да ги нямаме, когато имаме най-голяма нужда от тях", е обичайната мисъл, която довежда все повече хора до взимането на решение за тази стъпка.
Слушате, четете, информирате се за вземането на стволови клетки от пъпната връв на вашето толкова чакано бебе и накрая не го правите. Някой ви разубеждава, случват се непредвидени обстоятелства и процедурата не се осъществява. А знаете, че шансът е само един и не се повтаря никога, тъй като човек се ражда веднъж! Възможно е и да сте разбрали за извличането на стволови клетки едва след раждането на вашите деца. В наши дни изследванията със стволови клетки разкриват уникални възможности за получаване на ценен материал от млечно зъбче. Методът се осъществява само в САЩ, Англия, Гърция и... България.
Пулпата на млечните зъби е ценен биологичен източник на стволови клетки. Това звучи странно, иновативно и изключително!
Зъбната пулпа представлява комплекс от нерви, кръвоносни съдове и още няколко вида клетки (включително и стволови), които изпълват вътрешността на зъбите ни.
Какво представлява процедурата по извличане на стволови клетки от млечен зъб?
Като начало стоматолог преценява дали зъбчето е подходящо и се правят снимки. Самата процедура изисква зъбът да е започнал да се клати, но да е в начален етап. Зъбчето се екстрахира (вади се), слага се в специален транспортен кит и се транспортира до Гърция, където е тъканната банка за съхранение на стволови клетки. Там изследват зъба и броя на клетките, които могат да се вземат. Цялата процедура се придружава от протоколи с цел опазване на индивидуалния тъканен материал. Накрая родителите получават сертификат за успешно съхранение на стволови клетки.
Целта на тази услуга е продължително съхранение на стволови клетки в условията на течен азот при -196˚С, при което те запазват своята жизненост и могат да бъдат размножени и използвани за бъдещо терапевтично приложение.
Кои зъбки са подходящи за вземане на стволови клетки?
Първи и втори резец и кучешкият зъб са подходящи за извличането на стволови клетки.
Кой период е най-подходящ за извършване на процедурата?
Между петата и 10-11 година обикновено се сменят резците и кучешките зъби, затова точно тогава е най-подходящият период за процедурата.
Стволовите клетки от млечен зъб и тези от пъпна връв по един и същи начин ли могат да се ползват при евентуално лечение?
Силата на клетките от плацентата е много по-силна и техният брой е много по-голям. Вторият шанс обаче е много ценен и е голямо постижение в областта на науката. Основните предимства са, че могат да бъдат извлечени по всяко време, с едно посещение при зъболекаря, както и пълната им съвместимост с имунната система на детето, което ги превръща в достъпен обект за извличане, изследвания и продължително съхранение.
Целта на изследванията със стволови клетки е да се разработят терапевтични методи, при които увредени тъкани или органи ще могат да се възстановяват напълно с помощта на стволови клетки, които имат способността да се превръщат в нужния тип клетки. Тогава болести като Алцхаймер, инсулт, инфаркт, диабет и редица други тежки заболявания биха станали напълно лечими. Основното приложение на стволовите клетки от млечно зъбче е в областта на регенеративната медицина, като се наблюдава разширяване на възможностите за терапевтично приложение в областта на сърдечни заболявания, лечение на невродегенеративни заболявания, травми и увреждания на хрущялна тъкан, костни дефекти, костни фрактури.

1 коментар:

частна детска ясла в София каза...

Да извличането и замразяването на стволови клетки е много по-лесно в детска възраст от колкото при възрастен. Освен това става много по-лесно! А се случва да се пропусне тази процедура при раждането. Въпроса е каква е разликата в цената? Ние мислим да замразим клетки и от пъпната връв и от пулпата на зъбчетата.