ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Диабет-симптоми,диагноза,лечение,диета и профилактика

Може кръвната захар да е повишена, а да нямате диабет, но може да е и обратното.
Повишена захар в кръвта? Какво означава това? Ако тя е налице, задължително ли това е диабет?

 Диабетът е заболяване, свързано с недостатъчното произвеждане на инсулин или с неговото неусвояване от клетките на организма. Инсулинът е хормон, изработващ се от задстомашната жлеза и способстващ за преработването и разграждането на захарта в кръвта.
 По време на бременност или силен стрес, след тежки заболявания захарта в кръвта може да се повиши, но по правило с времето тя се връща към пределните норми без външна намеса. Това, разбира се, е добре - все още не може да се говори диабет, но често е предвестник за развитието на тази болест. Ако за първи път откриете повишена захар в кръвта, трябва да ограничите употребата на въглехидрати и да проверите състоянието на задстомашната си жлеза (дава се кръв за панкреатични ферменти – амилаза, липаза, трансминаза, с-пептид и кетонови тела в урината).
 Трябва да спазвате диета и след няколко дни да направите повторен анализ на кръвта. Ако при двата анализа нивото на глюкоза превишава 7,0, несъмнено става дума за захарен диабет. Случва се обаче да има наличие на диабет, а захарта в кръвта да е в нормата.

 Какво може да ни наведе на мисълта за скрита форма на диабет?

  Сухота в устата, обилно уриниране, болки в стомаха, намаляване или рязко покачване на теглото. Какво може да доведе до развитието на диабет
 • затлъстяване
 • заболяване на задстомашната жлеза (панкреатит)
 • тежки заболявания • прекалена употреба на мазна, пържена и пушена храна
 • стрес
 • ендокринни нарушения (климакс, бременност, аборт)
 • прекомерна употреба на алкохол
 • остра вирусна инфекция
• наследственна предразположеност

 С какво е опасен диабетът 

  Това заболяване оказва негативно влияние на целия организъм, но преди всичко уврежда стената на съдовете и обвивката на нервните клетки. Първи започват да страдат бъбреците (от диабетична нефропатия до бъбречна недостатъчност), очите (от диабетична ретонопатия до развитие на пълна слепота), нервните окончания (диабетична полиневропатия, която води до куцане и нарушения в чувствителността на кожата).
 При диабет рязко се намаляват защитните свойства на организма – намалява се имунитета и човек започва да по-често и по-тежко да боледува, намалява се зарастването (дори и най-малката драскотина може да се превърне в гнойна рана).
 Най-опасните състояния при захарния диабет са хипогликемичните и хипергликемичните видове кома, когато захарта в кръвта достига критично ниво (максимално или минимално), човек губи съзнание и може за умре за много кратък срок, ако захарта в кръвта не се нормализира (чрез въвеждане на инсулин или разтвор на глюкоза). Характерен признак за хипергликемична кома е миризмата на ацетон от устата.

 По какво се различават диабет от първи и втори тип

 Диабетът от първи тип е най-неблагоприятен. Като правило той има наследствен характер, развива се при деца или подрастващи и изисква първоначално въвеждане на инсулин отвън. Хората, страдащи от тази форма на диабет, са по-склонни към хипергликемични и по-тежки коми.
 Диабетът от втори тип е сравнително по-благоприятен. Той се развива след 35-40 годишна възраст и е свързан с намаляване на чувствителността на клетките към повишаването на захарта в кръвта и съответно с неадекватното производство на инсулин. При него лечението започва с таблетки, които повишават клетъчната чувствителност и нормализират производството на инсулин в отговор на повишаването на глюкозата в кръвта и само при липса на ефективност (а това се случва рядко) се назначава инсулин. Инсулинът не трябва да се бърка с противодиабетните таблетки: таблетките не са инсулин и не са хормони, единственият начин за вкарване на инсулина е инжектирането.

 Съвети за предпазване от диабет:

 • Глюкозата в кръвта трябва да се контролира не по-рядко от два пъти годишно.
 • Да не се допуска наднорменото увеличаване на теглото и да се води здравословен начин на живот.
 • Да не се злоупотребява с алкохол и продукти и продукти, съдържащи голямо количество мазнини.
 • Веднъж годишно да се прави изследване на коремната кухина и при установени промени в задстомашната жлеза да се спазва диета (обезмаслена храна, приготвена на пара) и да се направи преглед при гастроентеролог.

Ако все пак сте развили диабет, трябва строго да спазвате предписаната диета. Погрешна е теорията “сега ще изям още едно парче торта, а после ще си сложа повече инсулин”, защото по този начин вие нанасяте огромна вреда на организма си. Захарта в кръвта рязко се повишава (може да се предизвика хипергликемична кома), а след това рязко спада (хипогликемична кома), увреждайки съдовете на нервите и органите. Захарта трябва да се измерва не по-рядко от 4 пъти в денонощието, 30 минути преди хранене и с лекар да се коригират дозите и краткостта на приемане на препаратите.
 Препоръчва се хранене на 6 етапа: закуска, втора закуска, обяд, втори обяд, вечеря и леко похапване преди сън). Употребяваните продукти са различни в зависимост от индивидуалните особености на организма и вкусовите предпочитания на пациента. Общата калоричност се пресмята като се отчитат особеностите на протичане на болестта, възрастта, теглото, състоянието и апетита на болния. Гладуването и преяждането не са допустими. За съжаление захарният диабет не може да се излекува и цял живот трябва да се приемат таблетки или да се правят инжекции с инсулин и да се спазват диети, но като всяка друга болест диабетът протича много по-благополучно при оптимистичните и жизнерадостните хора./zdrave.bg

Няма коментари: