ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Безсънието в горещините води до тежки депресии

Разширените вени са другият проблем, особено за жените, през лятото. От тях страда 15% от населението.

Горещините през летните месеци радват отпускарите, но и крият редица опасности за здравето.

Високите температури изострят безсънието, а това е истински стрес за тялото. Липсата на сън удря нервната система и дори може да доведе до тежки депресии. Подсъзнателно, за да компенсира дискомфорта, човек започва да се тъпче безпаметно с храна. За броени дни килограми се натрупват неусетно.

Понякога обаче, когато безсънието съвпадне с горещините, може да заблуди човек и вместо да потърси лекарска помощ той да остави

проблемът да отшуми от само себе си

Възможно е обаче точно в този момент то да не е провокирано от горещините, а да е симптом, алармиращ за хормонални, сърдечносъдови и храносмилателни проблеми. Затова при по-упорито от няколко дни безсъние се препоръчва консултация с лекар.

Ако обаче то е в резултат само на топлото време, можем да си върнем здравия сън с няколко прости начина, които трябва да се спазват неотклонно.

Най-важното е да си изработваме режим на лягане и ставане и да го спазваме възможно най-стриктно. Вечерята ни трябва да е лека, да е бедна на мазнини, а самото хранене да е възможно по-рано. Кафе след 16 не е желателно. Леките физически упражнения преди лягане освобождават мозъка от натрупаното през деня напрежение. След тях сънят настъпва неусетно, преди да сте стигнали

до кошарата с овце за броене

Разширените вени са другият проблем, особено за жените, през лятото. От тях страда 15% от населението. Ако усетим напрежение в краката, трябва да носим еластично бельо и дрехи от естествена материя, които да не притискат кожата и мускулите. Балансираното хранене и умереното физическо натоварване са най-добрата профилактика срещу разширени вени. Препоръчват се още плуване и каране на колело, а менюто да е богато на белтъчини, целулоза и витамини.

Няма коментари: