ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

ТЕЛЕМАНИЯТА ДОКАРВА ДИАБЕТ

Прекаленото гледане на телевизия докарва диабет. Застояването повече от три часа пред телевизора повишава риска да се развие захарна болест с 20 на сто, а сърдечно заболяване с 15 процента. Същевременно рискът от внезапна смърт се повишава средно с 13 на сто, предупреждават експертите.
Учени са изчислили, че телеманията разболява от диабет 176 на всеки 100 хил. зрители. Тригодишните деца, които гледат телевизия по два часа на ден, са с 20% по-застрашени от проблеми с концентрацията след 7-годишна възраст в сравнение с връстниците си, които не гледат телевизия, показват резултатите от проучване на изследователи от Института по детско здраве към Университета на Вашингтон.
Вместо да спортуват и прекарват време сред природата, европейците гледат телевизия средно около 3-4 часа дневно, а американците - около 5. Часовете пред малкия екрана водят до обездвижване. Също така предразполагат и към консумация на нездравословни храни като чипсове, снаксове, шоколади и газирани напитки. Това предизвиква забавяне на метаболизма, затлъстяване и увеличава риска от повишаване на лошия холестерол.

,,Изследването показва ролята на заседналия начин за появата на редица здравословни проблеми. Основната вреда от телевизията е обездвижването”, казва д-р Стивън Копецки, кардиолог в клиниката “Майо” в Рочестър, Минесота. Според специалисти децата до 9 години не бива да се застояват пред малкия екран повече от час. За 10-13-годишните здравословната норма е час и половна, а за възрастните - два часа./monitor

Няма коментари: