ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Надебеляваме от парното и климатика

В топлите помещения телата ни вече не горят достатъчно енергия

Ако искате да отслабнете, може би просто трябва да намалите парното или климатика и да отворите прозореца. Надуто по цял ден, с модерните изолации и уплътнения в сградите, отоплението не само изнежва здравето ни, но и е причина за затлъстяването.

Болшинството хора, особено когато не се движат, а прекарват цял ден в офиса или у дома си, държат да им е топло и удобно, като имат нужда от все по-високи температури в помещенията поради обездвижването. По този начин обаче телата им вече не горят достатъчно енергия, за да се борят със студа, което води до надебеляване.

Според изследователите от лондонския университет UCL, цитирани от в. "Дейли телеграф", това е нарастващо явление в развитите страни, където вътрешните стайни температури непрекъснато се покачват.

Времето, прекарано в такива помещения - независимо какво правим - само усложнява проблема.

Работата е там, че дори когато излизат от дома си, особено зимата, много хора често веднага се качват в затоплените си коли или друг транспорт, после влизат в офиси, молове и места, където температурите са регулирани от климатични системи, много пъти поставяни на неприемливи и "неекологични" градуси.

Според заключението на учените има директна връзка между избягването на сезонния хлад или студ и наднорменото тегло.

Ако тялото е топло, то няма нужда да гори собствена енергия, за да се стопли, като може да загуби и част от способността си да го прави, обясняват учените. Именно по този начин се нарушава енергийният баланс и се напълнява.

Според изследването средната стайна температура е нараствала с половин градус на десетилетие, като сега е над 20 градуса. Тялото започва да се самозатопля, ако температурата е под 25 градуса.

4 градуса повишение на температурите в стаята намалява количеството на изразходвана от организма енергия с цели 800 калории.

Източник: vesti.bg

Няма коментари: