ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Грипът се цели в бъбреците и сърцето


Грипът парализира България. И вече уби 10 човека. Кого дебне коварният свински вирус? Можем ли да го държим далеч? И как да се възстановим най-бързо, ако все пак ни повали? Отговорите дава доц. д-р Камен Плочев, завеждащ Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Топлият чай или мляко пазят най-добре от грипните вируси. "Затова - още с отварянето на очите - трябва да се поеме сгряваща напитка", съветва доц. д-р Камен Плочев. Причината - със затоплянето в гърлото нахлува повече кръв и на мястото се струпват защитни антитела, обяснява специалистът. С разширението на кръвоносните съдове "идват" и имунни клетки и имунни белтъци. "Войниците на организма" веднага дават отпор при нахлуване на чужди агенти.
Ако не сте любители на билковия, зелен или черен чай, може да го замените и с чаша топла вода, обяснява доц. Плочев. Но е важно по време на епидемията да си намерите заместител на кафето. Защо? С ароматната напитка не бива да се прекалява, тъй като кофеинът увеличава пулса и уморява сърцето напомня доц. Плочев. И допълва - добра защита в студеното време осигуряват и натуралните плодови и зеленчукови сокове. "Организмът е умен и си складира в депа необходимите витамини", изтъкна доц. Плочев. Според него синтетичните са по-малко ефективни, защото минават транзитно през стомашно-чревния тракт и голяма част от тях се изхвърлят.
Може ли да ни подмине грипът? "По време на усилена циркулация на вируси могат да се взимат превантивно антивирусни препарати", категоричен в доц. Камен Плочев. "Възможно е това да бъде една таблетка ремантадин, въпреки че бг
лекарството не действа срещу AH1N1
уточнява спецът по инфекциозни болести. То съдържа съставки, които блокират белтъчната обвивка на вирусите. Парализиращо действие срещу грипа обаче имат два препарата - тамифлу и реленца. Първият препарат може да се взима и превантивно по една таблетка на ден. При поява на първите симптоми на грипа антивирусните препарати се пият по специална схема. Те трябва да се вземат възможно най-бързо, за да блокират размножаването на вируса в тялото. Болните, разбира се, трябва да си останат вкъщи и да спазват постелен режим. Това дава шанс на организма да събере сили и да започне да се бори с инфекцията.
"Грипът не бива да се подценява, това е болест на целия организъм", изтъква доц. Плочев. Вирусът атакува слабото място на всеки човек
Ако има проблеми с белите дробове, може да провокира пневмония. При сърдечни проблеми може да атакува трите обвивки на сърдечния мускул - епикард, миокард и перикард. "Хората с бъбречни заболявания трябва да са много внимателни, тъй като тежкото прекарване на грипа може да доведе до бъбречна недостатъчност", предупреждава специалистът. При нелекувани или хронични заболявания на ушите и зъбите вирусът може да премине безпрепятствено и да стигне до главния мозък, като предизвика вирусен енцефалит.
Румяна Милева/Standart

Няма коментари: