ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Всяко зло за добро или и от депресията има полза


Американски психиатри стигнаха до заключение, че ако човек поне един път през живота преживее депресия, тя може да има и положителна страна.

Изследвайки корените на депресията, психиатрите от Университета във Вирджиния стигнаха до заключението, че процесът започва с руминация - "дъвчене на дъвка", както обясняват учените, "изживяването" на едни и същи отрицателни мисли и впечатления.

Руминацията намалява умствените способности, паметта, способността за анализиране. Заради това учените преди бяха стигнали до заключение, че руминацията е внезапно губене на мисловната енергия.

И все пак руминацията има и положителен ефект, защото много често е като отговор на сериозен стрес - смърт на близък човек или уволнение от работа. В този замисъл интензивното разсъждение за едно и също нещо помага на лицето да преживее тежкия удар.

Основните симптоми на депресията, сред които са невъзможността да се усети удоволствие, загуба на апетит, загуба на интерес към секса, както и към комуникацията имат конструктивен смисъл.

Психолозите смятат, че по това време се активира зоната на големия мозък, която отговаря за концентрацията и вниманието и то пряко пропорционално. Колкото депресията е по-силна толкова зоната се активира.

На базата на това учените стигнаха до заключението, че депресията помага по-лесно да се намери изход от тежката ситуация./ БГНЕС

Няма коментари: