ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Храни, намаляващи риска от рак


За да намалите риска от раково заболяване, трябва да внимавате с храната, която приемате. Всички изследвания върху връзката между начина на хранене и рака сочат, че трябва да се приемат храни на растителна основа заради техните фито и други полезни вещества, посочва д-р Ричард Беливо, който е автор на книгата „Храните, които борят рака”.

Старайте се да приемате дневно от 5 до 9 порции плодове и зеленчуци, особено следните 6:

Броколи. Всички кръстовидни зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, имат противоракови свойства, но броколито е единственият от тях, който съдържа толкова голямо количество сулфорафан, особено ефикасно вещество за увеличаване на защитните ензими в организма и унищожаването на химикалите, които предизвикват рак. Установено е, че сулфорафанът атакува раковите стволови клетки, които допринасят за нарастването на туморите.

Помага срещу рак на гърдата, на белия и на черния дроб, на простатата, кожата, стомаха и на пикочния мехур.

Горски плодове. Всички горски плодове са богати на фитохранителни вещества. Според учени от Охайо в къпините има висока концентрация на фитохимикалите, наречени антоцианини, които забавят развитието на предраковите клетки и не допускат образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествени тумори.

Помагат срещу рак на дебелото черво, езофагуса, на устата и кожата.

Домати. Те са най-добрият източник на ликопен - картеноидът, който придава на доматите червен цвят. Установено е, че ликопенът спира растежа на раковите клетки в ендометриума.

Помагат срещу рак на стомаха, червата, белия дроб и на простатата.

Орехи. Учени от Западна Вирджиния са открили, че фитостеролите в орехите (холестеролоподобни молекули в растенията) блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и забавят развитието им.

Помагат срещу рак на гърдата и на простатата.

Чесън. Установено е, че фитохимикалите в чесъна спират образуването на нитросамини, карциногени, които се образуват в стомаха и понякога в червата от приемането на нитратите в храната. Установено е, че жените, които приемат най-много чесън, са с 50% по-малко застрашени от рак на дебелото черво от тези, които приемат най-малко количество.

Помага срещу рак на гърдата, дебелото черво, езофагуса и на стомаха.

Боб. Проучване на университета в Мичиган откри, че черният боб значително намалява броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания.

Помага срещу рак на гърдата и на дебелото черво.

Какво не трябва да ядем

Учените продължават изследванията си, за да установят кои храни имат най-силно противораково действие, но вече е доказано какви храни не трябва да се приемат, за да се защитим от ракови заболявания:

Животински мазнини. Месото, сиренето и маслото може да съдържат много наситени мазнини, които водят до затлъстяване - сериозен предвестник на рака. Доставяйте си необходимите протеини от риба, нискомаслени млечни продукти и фасул (боб).

Промишлено обработени меса. Един хотдог или няколко резенчета бекон от време на време няма да ви убият, но не ги включвайте в постоянната си диета. Някои обработени меса са пълни с нитрити, нитрати и стабилизатори, които в по-големи количества увеличават риска от рак на стомаха и други видове рак.

Прекалено много алкохол. Прекаляването със спиртните напитки се свързва с увеличен риск от рак на устата, езофагуса и гърдата.

Няма коментари: