ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Не бъркайте грипа и настинката!


Това може да ви докара пневмония

Т.нар. настинка и грипът са сред най-срещаните заболявания през есенно-зимния сезон. Освен като чисто здравен проблем - те често биват бъркани едно с друго, тъй като много от симптомите им съвпадат, тяхното значение нараства все повече и в социален аспект. В много страни, включително у нас, статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на тези на пръв поглед безобидни заболявания. Средствата, които се изразходват за лечението им, като цяло са по-големи от тези за лечение на захарния диабет например.

Грипът и общата настинка са различни заболявания, макар и протичащи по сходен начин. И двете представляват респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища, причинени от вируси. Ако „обикновената” настинка бъде погрешно диагностицирана като грип, това не е проблем. Рядко и само в най-лошия случай тя може да доведе до вторични бактериални инфекции на ушите или синусите, които се лекуват с антибиотик. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения (например пневмония).

Някои от симптомите на грипа и настинката са подобни, но въпреки това двете заболявания могат да бъдат разграничени.

За разлика от грипа, при който началото е внезапно, най-често настинките започват постепенно - 2-3 дни след заразяването с вируса. Първите симптоми обикновено са дразнене и болки в гърлото, последвани от кихане и хрема с обилна секреция от носа, общо неразположение, главоболие.

Температурата най-често не се повишава (поне не значително), което също е различаващо се в сравнение с грипа - при него температурата е с тенденция към покачване до високи стойности.

При настинката болките в тялото са слаби, докато при грипа те са ясно изразени. При настинката липсва усещането за обща отпадналост до пълно изтощение, така характерно за грипното заболяване. Обикновено настинките траят между 2 и 7 дни. Общата настинка е заболяване, което може да бъде причинено от над 200 различни вируси - най-често те са от групата на риновирусите (от гр. rhin - нос), но може да са и от други групи. Поради това многообразие от причинители изработването на ваксина срещу настинката е невъзможно. За да се намали заболеваемостта, е необходимо хората да повишават собствените си защитни сили и да намалят контакта с възможни вирусоносители.

Няма коментари: