Сокът от червено цвекло увеличава притока на кръв във фронталните лобове на мозъка, които са свързани с дегенериране, водещо до деменция, сочат резултатите от американско изследване, съобщи в-к Dayly Mail.
Учени от университета Уейк Форест в САЩ изследвали ефекта от нитрати, открити в червеното цвекло. Много проучвания показаха, че сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане, но ние искахме да докажем, че той увеличава също притока на кръв в мозъка, заяви ръководителят на изследването проф. Даниъл Ким-Шапиро.
В някои зони в мозъка притокът на кръв намалява с възрастта. Смята се, че това е свързано с деменция и намаляване на когнитивните способности, допълни той. Големи концентрации на нитрати са откривани в червеното цвекло, както и в целината, зелето и листните зелени зеленчуци като спанака и марулите. Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити.
Учените установили, че нитритите могат да допринесат за увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород.
Няма коментари:
Публикуване на коментар