ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

За да не ви хване деменция, пийте сок от червено... цвекло


Сокът от червено цвекло увеличава притока на кръв във фронталните лобове на мозъка, които са свързани с дегенериране, водещо до деменция, сочат резултатите от американско изследване, съобщи в-к Dayly Mail.

Учени от университета Уейк Форест в САЩ изследвали ефекта от нитрати, открити в червеното цвекло. Много проучвания показаха, че сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане, но ние искахме да докажем, че той увеличава също притока на кръв в мозъка, заяви ръководителят на изследването проф. Даниъл Ким-Шапиро.

В някои зони в мозъка притокът на кръв намалява с възрастта. Смята се, че това е свързано с деменция и намаляване на когнитивните способности, допълни той. Големи концентрации на нитрати са откривани в червеното цвекло, както и в целината, зелето и листните зелени зеленчуци като спанака и марулите. Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити.

Учените установили, че нитритите могат да допринесат за увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород.

Няма коментари: