ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кафето не влияе на кръвното! Но само ако сте здрави!


Кафето всъщност с нищо не повишава трайно артериалното кръвно налягане, твърди изследване. Тъй като кофеинът, съдържащ се в кафето и някои други негови продукти, може да провокира кратковременно повишаване на налягането, много хора са разтревожени, че пристрастието към тази напитка с времето ще доведе до трайно повишаване на артериалното налягане.

Данните от изследването опровергават това мнение. Според тях шансовете на здравите хора, които изпиват повече от 6 чашки кафе дневно, да имат повишаване на артериалното налягане в близките 10 години, не са по-високи, отколкото при тези, които изобщо не консумират кафе.

Дори жените, които пият кафе до 3 чаши дневно, рискуват много повече са станат заложници на високото кръвно, отколкото тези, които пият твърде много или въобще не пият кафе, твърдят авторите на изследването.

Интересно е, че при мъжете увеличаване или намаляване на риска от повишено кръвно налягане във връзка с употребата на кафе не е открито (независимо от количеството изпито кафе!). Изследването показва, че рискът от хронично повишено кръвно налягане при мъжете, които не пият кафе, и при пристрастените към тази напитка е почти еднакъв.

За изграждането на своите изводи учените се опират на данните на 11-годишното си наблюдение на над 6000 доброволци, които в началото на изследването са били на около 40 години.

Изследователите са категорични, че хората, които пият по-малко кафе, рискуват в по-голяма степен да придобият повишено артериално налягане, отколкото тези, които въобще не пият или пият кафе в големи. дози.

Някои учени дори смятат, че навикът да се изпиват ежедневно няколко чашки кафе формира у човека поносимост по отношение на кратковременното въздействие на кофеина под формата на повишено кръвно, а тези, които пият малко кафе, остават чувствителни към скоковете в артериалното им налягане.

Учените изрично подчертават, че са изследвали здрави хора, и направените изводи не могат да се отнасят за хората с вече повишено налягане или други рискови фактори, увеличаващи вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Няма коментари: