ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Прекаленото пиене на вода може да ви убие!


Ако пиете вода прекалено много, се разреждат минералите, играещи важна роля във вашия организъм. По този начин водата по-лесно попада вътре в клетките на нервната система. Това може да предизвика образуването на оток в мозъка, който е способен да убие човека.

Ранните симптоми, които помагат да се избегне бедата, включват прекалена умора, мускулни спазми, прилошаване, чувство на тревога, обърканост или помрачено съзнание, както и гърчове. Най-често с водата злоупотребяват спортистите. Затова за тях е препоръчително да се въздържат от големи количества вода по време или веднага след занимание със спорт. В резултат на хиперхидрация спортистите са заплашени и от друга беда - хипонатриемия - понижена концентрация на натрий в кръвната плазма.

По принцип половин литър вода е напълно достатъчен, за да се възстанови балансът на течности в организма след тренировка.

Изотоничната форма на хипонатриемията се проявява със следните симптоми: сънливост, объркано съзнание, дезориентация и гърчове. Наблюдава се промяна на теглото и усилено изпотяване. Може да се стигне до нарушаване на функциите на бъбреците, черния дроб и сърцето. Не прекалявайте с водата, за да помогнете на организма да възстанови минералния баланс!Източник: Snews.bg

Няма коментари: