ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Фото фурор: Храна от „Макдоналдс” „не мърда” 6 месеца!

Нюйоркската фотографка Сали Дейвис предизвика сензация с идеята си да снима шест месеца един и същ хамбургер от „Макдоналдс” и пакетче картофи, съобщи АФП.


Сандвичът и пакетчето с картофите седят на масата в апартамента ѝ в Манхатън от 10 април. Двете кучета на собственичката не проявяват никакъв интерес към тях. Те понякога се приближават до масата, но си тръгват, без да ги докоснат. Затова пък журналистите идват един след друг да интервюират фотографката и да видят какво става с храната.
Хамбургерът и картофките вече са като фосилизирани. Те са се свили малко, но цветът им е същият като през първия ден. По тях няма и петънце от мухъл или гниене. Ако човек удари с картоф или с кюфтето масата, се чува звук като от чук. „Миришеше само първия ден. От 11 април вече нищо не се променя, прилича на твърда пластмаса” - разказва фотографката, която е вегетарианка от 35 години. Тя обаче твърди, че това не е причина за експеримента ѝ.
Сали Дейвис качила снимките във Фликър и Фейсбук. Те са правени първоначално всеки ден, след това веднъж на седмица. Сега сандвичът има право на фотосеанс веднъж на две седмици. Авторката получава хиляди отзиви - от обидни, през мнителни до възторжени.
Представители на „Макдоналдс” отказаха интервю, но публикуваха комюнике, в което подчертават, че всички ястия се подготвят „без консерванти, със сол, пипер и нищо друго”. „Не е възможно да бъде дадено подробно обяснение, без да се знае при какви условия са държани храните, бактериите и мухълът се появяват само при определени условия” - заключават от „Макдоналдс”.
„Не съм учен, но получих много коментари, които обясняват какво е съдържанието (на сандвича): много сол, много мазнини, като при съхраняването на храните преди да бъде изобретен хладилникът. Това обаче е много вредно за здравето” - каза Сали Дейвис.

Няма коментари: