ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Цветята на Бах лекуват


Болестта показва грешките на душата


Хормоните на щастието, които се отделят, когато сме радостни, синхронизират работата на всички системи. В това е вярвал английският лекар Едуард Бах, създавайки нов тип лечение. Според него причината за болестите са в дисхармонията между душевните и телесните аспекти на човешкото съществуване. Казано простичко: ако душата боледува, това неминуемо рефлектира върху здравето ни.

Днес капките на д-р Бах са много популярни в целия свят. Използват се от лекарите в Бърза помощ в Англия. Известни са като „спасителното лекарство", което се капва върху устните на припаднали хора, на пациенти в шок, претърпели катастрофи или силна уплаха. У нас на това лечение все още се гледа като на екзотика, а лекарите, които го практикуват, са малко.

Една от тях е пловдивчанката Пламена Кръстева - магистър-психолог, завършила трите степени на обучение за работа по системата на д-р Бах. „Между психологията и лечението на д-р Бах има много общо. И това е един от мотивите ми да се включа в обучението. Макар че дори хора с професия не в лекарския бранш могат да минат през това обучение. Лечението на системата на д-р Бах набира все повече популярност у нас и много пациенти вече вярват в успеха на този метод. Лечението задължително започва с разговор в кабинета на лекаря, при който пациентът споделя проблема си и всеки детайл дава важна информация за него. След това той попълва тест, за да се установи психическото му състояние и да се разбере точно кой душевен проблем създава физическата болка. Чак след това определям комбинацията на капките, които ще препоръчам. Успехът обаче зависи и от отношението на всеки към лечението. Дали той иска да се промени, дали търси връзка между проблема си и вътрешния си свят”, казва г-жа Кръстева. И дава много актуален пример за това, как разстройството в психиката се отразява на здравословното състояние: „В сериала „Листопад” например оперират Лейля от жлъчка. Проблемът й обаче идва от гнева й към околните, който тя таи в себе си.” Тъй като повечето читатели, които ще се заинтересуват от този вид лечение, ще искат да знаят цените на лечебните капки, г-жа Кръстева информира: „Те не са никак високи и са по джоба на всеки - уверява психоложката. - Класическият комплект на д-р Бах е от 38 капки, но включва и още едно, което е за спешна помощ и се нарича SOS, но се правят комбинации между тях. Защото обикновено човек натрупва повече негативи и се нуждае от няколко лека наведнъж.”

Какво представлява цветотерапията на д-р Бах

Тя фокусирана около идеята, че човек като физично тяло е подчинен на всички закономерности, на които е подчинена и природата. Истинските причини за болестта се свеждат до това, че личността не действа в съгласие с душата си.

„Цветовете на растенията са средство, което добрият БОГ е подарил на всички живи същества, за да могат да извлекат полза от тях”, казва д-р Бах и вярвал, че освен доказаните медицински свойства, растенията съдържат много по-голяма сила. Изключителната му интуиция му подсказва, че той ще намери подходящите лекове сред простите диви цветя на полето, както и това, че животът на растението е съсредоточен там, където е и неговото потенциално семе - в цвета. Така, скитайки из горите и полята, през 1930 г. Бах открил вече 12 лека, предназначени да излекуват 12 основни негативни състояния, като: страх, ужас, нерешителност, безразличие и апатия, съмнение в себе си, нетърпение, прекален ентусиазъм, самота, умствено самоизмъчване и нахалство. В една ранна утрин, наблюдавайки капка роса, Бах усетил, че тя е силно активна и съдържа свойствата на растението, изтеглени чрез топлината на слънцето. Така открил слънчевия метод за приготвяне на есенциите.

В периода 1930-1936 г. Бах предписва на пациентите си само растителни лекове и практиката му дава убеждение за ефикасността им. Не били необходими медицински познания, за да бъдат предписвани лековете.

Цветовете в терапията на д-р Бах олицетворяват определени психични състояния. Изразено енергетично - честотата, на която трептят определени цветове, отговаря на честотата на определени психични състояния, които човек преживява в определен момент от своя живот.

За разлика от фитотерапията, д-р Бах изследва не цялото растение, а само неговия цвят. Особеното е, че той се събира в момент на цъфтеж. Тогава енергията на цветчетата от дървета, храсти и цветя е най-мощна. Тя се усилва от енергията на слънцето. Затова цветовете се събират само когато то грее ярко.

Лекарят е убеден, че колкото и да са различни хората, при определени обстоятелства те реагират еднакво. Първоначално той определя 12 типа, колкото са зодиите, след това ги разширява на 38. И за всеки тип той търси в природата подходящите растения.

Всеки от нас през живота си преминава през определени тежки моменти. И затова лекарствата са разделени в 7 групи и са насочени за водещите емоции. Най-голяма е групата на страховете, за тях има 5 отделни есенции. В друга група влиза несигурността от загуба на контрол върху дадена ситуация. За всеки от тези страхове има отделно лекарство.

Кой е д-р Бах

Роден на 24 септември 1886 г. в Мослей, близо до Бирмингам, Англия, Едуард Бах завършва медицина към Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Въпреки признанието и постиженията му в тези области, желанието му е да открие истинско лечение, което да замести сложните научни методи, не доказали пълна сигурност в изцеляването на всяка болест. На 31-годишна възраст се разболява от злокачествен тумор на далака. След операцията докторите му дали не повече от три месеца живот. Бах почива на 50 г. и по-скоро си отива от изтощение. Два месеца след откриването и на последното 38-о лечебно растение той умира в съня си.

Част от Баховите есенции

трепетлика - хора, измъчвани от страхове и предчувствия

джанка - за хора пред нервен срив

киселица - за изчистване на отрови

джел - за злобните, раздразнителните, ревнивците, агресивните, недоверчиви, завистливи

мимулус - за страх

синап - за депресия, лошо настроение

маслина - за физическо и духовно изтощение

бор - вина и нечиста съвест

желтак - страх до паника

гарвански лук - шок, ужас, несправяне с живота

сладък кестен - отчаяние, безизходица

бял конски кестен - натрапливи мисли

Спасителна смес: желтак, гарвански лук, джанка, слабонога, повет

Ако човек се буди често и има кошмари в съня, помага есенция от трепетлика. За вечно усмихнатите, които под тази маска крият проблемите си, е гримонията. Червеният кестен помага при пристрастяване към храна, цигари, алкохол.

Автор: Кичка ТРЕНДАФИЛОВА

Няма коментари: