ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Белтъчна диета гони депресията през есента..


Понижаването на температурите и рязката им смяна през септември и октомври провокират не само тежки настинки и дори пневмонии, и обострят тежки хронични заболявания, но създават и предизвикват типичните за есента депресии.

Те се появяват неусетно с понижено настроение, сънливост, лесна уморяемост и нарушения в хранителния режим. Едни губят апетит, други точно обратното – започват да поемат огромни количества храна, но без да получават засищане и удоволствие от нея. При появата им да се потърси помощ от лекар-психиатър.

Промяната на хранителния режим е особено важен като съпътстваща терапия за преодоляването им. В менюто трябва да изобилстват белтъчините от животински произход – местни продукти, но най-вече пилешко и телешко месо, редовна консумация на яйца (поне два пъти седмично) и поне две чаши прясно или кисело мляко всеки ден. Концентрираните белтъци подпомагат организма да преодолее неблагополучията от рязкото понижаване на температурите и намаляването на светлата част от денонощието, които поставят в стресова ситуация всички органи и системи.През есента с намаляване продължителността на деня и захлаждането на времето все по-често се проявяват не само апатията и безсънието, но и мускулната слабост и главоболието. Зачестяват и оплакванията от болки в стомаха, белите дробове и гръдния кош. При ниски температури организмът става податлив към простудни и инфекциозни заболявания. Есента е сезонът на обострените хронични бронхити и провокира астматични пристъпи. Допълнително за това допринася и формирането на смога при ниски температури. Рязкото преминаване от топло към студено, причинява стесняване на кръвоносните съдове и най-вече на артериите. Това е и причината при понижаване на температурите да се отчита увеличаване на случаите на инфаркти и исхемични инсулти, причинени от недостатъчното кръвоснабдяване на тъканите. Затова през есенно-зимния период честотата на мозъчните инсулти се увеличава при 48% от мъжете и при 40% от жените. Това са и сезоните на мигрената.

За предотвратяване на инсулти и инфаркти през есента се препоръчва намаляване на мазните храни, като допустимото им количество за деня е 30 грама. Необходимо е да се наблегне на витамините и антиоксидантите, както и да се намали до минимум алкохолът (100 мл седмично), и пълен отказ от цигарите.
monitor.bg

Няма коментари: