ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кои грешки здравето няма да ни прости


Всеки иска да е здрав, а доста често във всекидневието си се отнася твърде лекомислено към онова, което засяга здравето му. Става въпрос за обичайни, но вредни навици, които бавно и почти незабележимо рушат тялото ни.

1. Неправилен начин на живот. Много изследвания доказват, че недоспиването дори само в продължение на няколко дни поред води до раздразнителност, потиснато състояние и затлъстяване. А ако живеем така месеци или години?

За нездравословното хранене като че ли не е нужно дори да се говори. Напълнеем ли, започват се диети. В резултат организмът не получава необходимите полезни вещества и започва да боледува.

Не са от полза и различните енергийни напитки, та дори и кафето. От това „зареждане с бодрост” страдат основно черният дроб, нервната и сърдечносъдовата система.

От заседналия начин на живот мускулите губят своя тонус. А физическата активност доказано понижава риска от поява на депресии и сърдечносъдови заболявания, като по този начин удължават живота.

2. Самолечение. Хората често си поставят сами диагнози и започват лечение, основано на информация от интернет или медицински справочници. Много пък злоупотребяват с антибиотици, аналгетици и др., голяма част от които следва да се приемат само при лекарско предписание.

3. Пропускане на профилактични прегледи. Точно тези прегледи имат за цел ранното откриване за евентуално заболяване. Поне веднъж годишно трябва да посещаваме личния си лекар, стоматолог, уролог, а жените - и гинеколог. Веднъж на няколко години трябва да се прави флуорография и ЕКГ, а жените над 40 години - и мамография.

4. Укриване на информация по време на прегледа. Това може да попречи на поставянето на правилната диагноза и съответно да направи лечението неефективно и дори вредно. За да постави точна диагноза, докторът трябва да е наясно и със заболяванията на вашите роднини - доста от болестите могат да имат и наследствен характер.

5. Неспазване на лекарските предписания. Когато пациентът се почувства по-добре, престава да си взима предписаното му лекарство или намалява дозата. В този случай може да се появи рецидив. Ако лекарят е назначил диета, тя трябва да се спазва точно до настъпването на стабилно подобрение. И малкото отклонение може да доведе до негативни резултати в лечението.

6. Неспазване на срока на годност и предписанията за лекарствата. Срокът на годност на лекарствените препарати трябва задължително да се следи. Не си струва да се експериментира, ако в инструкцията е посочено, че препаратът трябва да се приема в определено време от денонощието и в определена доза. В най-добрия случай, той няма да помогне, но в най-лошия - ще навреди. Категорично не бива да се наваксва пропуснат прием, като се взема двойна доза. Предозирането може да предизвика интоксикация на организма и нерядко доста тежки последствия.

В крайна сметка здравето на всеки е в неговите ръце. Ако се отнасяме небрежно към себе си, няма лекар, който може да ни помогне.

Няма коментари: