ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Половин ден разходка сред природата седмично връща потентността.


Японската норма за здраве е 10 000 крачки на ден. Наричат ги „крачки към здравето” и се равняват на около 7 километра. Българинът прави средно - ...нямаме нагласа да се движим.

Обядът на чист въздух регулира обменните процеси в организма
Има хора, които не са се потили по екопътеките в планините от времето на последния си час по физкултура в училище. И естествено те се чувстват зле. И няма кой да им обясни, че пренебрегват основния природен закон – тялото има нужда от движение. Никой не учи дори бъдещите медици как да дозират движението на здравите и болните, на децата и възрастните. Приема се, че щом сме живи, значи се движим. Това обаче не е така.

Достатъчно е да ходим – бързо и енергично, но всеки ден. За сведение на тези, които смятат, че най-полезно е голямото натоварване: 60 минути ходене или каране на колело по равно и без усилие

имат тренировъчния ефект на 30 минути бягане,

танци, скачане на въже или каране на велосипед в планината. Така че и продължителната разходка е достатъчна.

За да сме здрави, трябва да изгорим в движение поне 300 калории. Според различни статистики разходите за здравеопазване могат да се намалят с 30 до 50%, ако хората се научат да се движат.

Ако нямаме нагласа за спорт, можем просто да ходим пеша. Всеки ден и поне по 5 километра. Ходенето осигурява красиви и здрави крака, отдалечава образуването на разширени вени, а ако вече са се образували, помага за лечението им. Не е излишно да кажа за добросъвестните домакини – шетането ни може да замести разходката. Нещо повече – болшинството домашни дейности увеличават застоя на кръвта в крайниците и допринасят за разширяването на вените и за така наречените „тежки крака”.

Ходенето е отлична подготовка на организма за късната есен и зимата, когато зачестяват заболяванията на дихателните пътища, сърдечносъдовата система се натоварва и започват депресиите.

С разходки в гората можем

да се заредим с енергия

Продължителният престой в горещи дни (юни-август, когато отделянето на смолисти вещества е максимално) не се препоръчва на хора с хронични сърдечносъдови заболявания. Не се препоръчват местности, където обилно растат хвойна, бор, смърч и други иглолистни видове. Септември обаче е подходящ за походи дори и за сърдечноболните. Фитонцидите, отрицателните аеройони, добрата влажност на горския въздух прочистват белите дробове и облекчават работата на сърцето. Разходките в иглолистни гори са полезни и при заболявания на бъбреците. Към ефекта на фитонцидите може да се прибави и надморската височина. Например софиянци могат да се заредят с фитонциди и в Борисовата градина, но здравословният ефект от разходка към хижа „Боерица” на Витоша (на около 1800 м надморска височина) е многократно по-изразен.

Между положителните ефекти на комфортното спортуване е подобреното настроение - защото то активизира обмяната, „изяжда” стресовите хормони, които са причина за сърцебиене, главоболие, хипертония и повишена кръвна захар. Походката става гъвкава, стойката - стройна, а кожата – розова и здрава.
monitor.bg

Няма коментари: