ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Създадоха изкуствен яйчник, може да зачева


Откритието ще даде възможност на раковоболните жени, подложени на химиотерапия и облъчване, да зачеват свои деца. Сега това е невъзможно, тъй като лъченията и силните лекарства за вливания намаляват почти до минимум способността на яйчниците да произвеждат яйцеклетки, годни за оплождане, които правят невъзможно зачеването им по естествен път.

Изкуствен яйчник, в който може да узрява яйцеклетка, годна за оплождане, създадоха британски учени от университета "Браун", съобщи Journal of Assisted Reproduction and Genetic. Създателите му смятат, че така дават шанс на раковоболните жени, подложени на химиотерапия и облъчване, да износват и раждат свои деца. Сега заради лъченията и силните цитостатици те трудно зачеват. Откритието може да доведе и до

напредък в лечението на безплодието

в резултат на редица заболявания, твърдят учените.

Изкуственият яйчник е създаден в лаборатория от донорски клетки и имитира досущ истински орган. Той притежава способността да обгражда и храни яйцеклетките, докато те узреят и станат годни за оплождане. Технологията позволява яйцеклетките да се взимат от жените, преди те да бъдат подложени на терапия.Учените се надяват по този начин да разберат повече за работата на истинските яйчници, като проведат различни експерименти и установят категорично какви нарушения в биохимията на организма пречат на яйцеклетките да съзряват.

Изследователите

отгледали клетки във форма на "восъчна пита"

- наподобяваща фуликулната тъкан, и поставили човешки яйцеклетки във вдлъбнатините.За няколко дни те се развили в незрели яйцеклетки и били способни да достигнат до пълна зрялост. „Яйчникът е съставен от три основни клетъчни вида и за първи път имаме подобен успех при използване принципите на 3D тъкънното инженерство”, обяснява проф. д-р Джейс Уоли от екипа. Според него и колегите му методът съвсем скоро ще може да се прилага не само в лабораторни условия. Учените се надяват още през 2011 година да усъвършенстват органа и той да бъде трансплантиран на жени по време на асистирана репродукция, както още се нарича методът за зачеване „ин витро”..На новаторската техника й предстоят още ред изпитания и изследвания, но за специалистите това е огромна стъпка.Според критици обаче изкуственият орган не може да се нарече точно "яйчник", тъй като няма първични фоликули - сферичните телца, в чийто център се разполага яйцеклетката.
monitor.bg

Няма коментари: