ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Затлъстяването е проблем на биологичния часовник


Американски и китайски биолози са установили, че ключовият протеин криптохром, който регулира биологичния часовник на бозайниците, контролира също производството на глюкоза в черния дроб. Промените на концентрацията му могат да подобрят здравословното състояние на мишки, страдащи от диабет, съобщи БТА, позовавайки се на "Сайънс дейли".
Пред медицината се открива съвършено нов биохимичен подход при разработката на методи за лечение на напълняването и на захарен диабет Тип 2.
Откритието на китайските и американските учени доказва хипотезата, че нарастването на броя на заболяванията от диабет в индустриално развитите страни отчасти е следствие на нарушаването на циклите на сън и бодърстване.
"Ние сме свикнали да мислим, че нашата обмяна на веществата се регулира на първо място от хормони от панкреаса - казва Марк Монтмини, от Института за биологични изследвания "Солк", един от авторите на изследването. - Оказа се, че именно биологичният часовник определя доколко добре тези хормони ще регулират обмяната на веществата."
За пръв път криптохромът е открит като протеин, регулиращ биологичния часовник на растенията. По-късно е установено, че той изпълнява същата функция при плодовите мушици и бозайниците. Но ролята му в регулацията на глюкозата в черния дроб се оказа изненада за учените от Калифорнийския университет в Сан Диего, Института за биологични изследвания "Солк", Института по геномика към "Новартис", от Университета в Мемфис и от Китайската академия на науките.
Досега никой не можеше да си представи, че криптохромът не само ритмично включва и изключва гените в клетъчното ядро, но играе важна роля и отвъд пределите му.

Няма коментари: