ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

В печата: Болници спират да приемат и спешни пациенти, запорират им сметките


Над 150 жалби за отказ от прием в болница са подадени от пациенти само за 2 седмици в Центъра за защита правата в здравеопазването. Това пише „Сега”, като цитира Теодора Захариева от центъра. Болниците връщат пациенти за планов прием, тъй като не разполагат с достатъчно пари, за да ги лекуват на момента, посочва изданието и припомня: „Здравната каса отпусна на лечебниците за август 30-40 на сто по-малко пари в сравнение с предната година - общо 67 млн. лв. Отчетеното лечение над тези пари не се плаща от НЗОК.” За да се справят с положението болниците трупат дългове и връщат пациенти, които не са спешни, коментира „Сега”.

Финансовото състояние на болниците е илюстрирано и в материал на „Монитор”. Вестникът оповестява, че сметките на 60 болници в страната ще бъдат запорирани до дни, ако не се издължат на доставчиците на лекарства, медицински консумативи, отопление, електричество и вода, като цитира зам.-председателя на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ д-р Атанас Атанасов. Той казва още, че просрочените задължения на всички тях надхвърлят 100 млн. лева. „Фирмите са им дали срокове за издължаване. Следващата стъпка е запор на банковите сметки и даване на съд. Сред лечебните заведения, които вече са получили покани за издължаване, са болницата в Нови пазар, чиито борчове са в размер на 580 000 лева, от тях просрочени са 300 000 лева. В списъка са и болниците в Провадия, чиито задължения са за 600 000 лева, Шумен, Омуртаг, Кубрат и Попово.

Още по-мрачни са краските на „картината”, нарисувана в „Стандарт”. „Болниците връщат умиращи пациенти”, озаглавява публикацията си изданието. Ежедневникът цитира синдикалиста д-р Евгени Душков от „Подкрепа”, по чиито думи болниците са започнали да връщат и спешни пациенти. „Анна-Мария Борисова призна, че е изгребала всичките пари, за да може да покрие разходите за спешността, за хемодиализата и т. н. Вече средства няма”, обяснява Душков. „Докторите там се чудят кой е най-спешен, по-спешен и вече ги карат да си плащат. Системата наистина е в агония", коментира още той. „Стандарт” цитира и шеф на университетска болница, който признава, че наистина има проблем и със спешните пациенти. „Няма как да е иначе, когато дейността и заплащането са лимитирани”, коментира той. „Негов колега пък призна, че единственият начин да не се връщат спешни пациенти в този момент е като се трупат дългове. Но директорите ги е страх да го правят заради инструкциите на здравното министерство”, четем в ежедневника.

Конкретен пример за сочените от медиците проблеми дава „24 часа”. „50-годишен мъж от Свищов умря, докато лекари от районна, областна и университетска болници си го прехвърляха като горещ картоф. Случаят е от 13 септември. Тогава Славчо Николаев колабирал по време на хемодиализа”, разказва изданието. Шефът на свищовската хемодиализа казва пред вестника, че пациентът колабирал няколко пъти. Той позвънил в инфекциозната клиника към Университетската болница в Плевен, но оттам му отказали да приемат пациента и го насочили към Велико Търново, където бил районът за хоспитализация. „Обърнах се към Търново, но оттам ме насочиха отново към Плевен. В същото време в другата стая сестрите продължаваха да реанимират Славчо с допамин”, продължава разказа си д-р Иван Дадов. Той изпратил пациента в Търново с персонал от отделението си и линейка на Спешна помощ. В областната болница повикали за консултация инфекциониста Константин Рашков, който прегледал пациента и го отпратил обратно за Свищов, четем още в „24 часа”. „Не повярвах, когато сестрата ми се обади, че ни го връщат. Беше посред нощ, а ние нямаме нито инфекциозно, нито специалисти”, казва д-р Дадов. Изолирали болния в стая, но въпреки започнатото лечение той починал призори на 15 септември.

zdrave.net

Няма коментари: