ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Гъбички по ноктите – как да ги преборим


Появата на гъбички по ноктите на краката е неприятно явление, носещо излишен дискомфорт и често смущаващо нормалния дневен режим. Мнозина се оплакват от него, но не всички предприемат необходимите мерки навреме.

Веднага щом забележим появата на гъбички, добре е обаче да предприемем спешни мерки за отстраняването им. Съществуват различни илачи, които обещават отърване от проблема за кратко време. Който й от тях да изберем, добре е ако не постигнем търсения ефект, да съгласуваме действията си със специалист.
Като за начало при лечението на проблема гъбички по ноктите трябва да изхвърлим обувките, които сме носили досега, защото почти сигурно в тях се съдържат микроскопични преносители на заразата. Ако все пак не можем да си позволим да сменяме често обувките, то поне трябва периодично да накисваме вътрешността ми с оцетна киселина.
По възможност изцяло трябва да подменим и чорапите и чорапогащите, които сме носили досега, или най-малкото да се изваряват редовно, след което да се изплакват в оцетен разтвор, или да се гладят с нагорещена ютия. Докато трае самото лечение е препоръчително да се използват единствено чорапи и чорапогащи, изработени от памук, защото останалите материи предразполагат към повторна поява на гъбички.
За да преборим самата инфенция обаче, е необходимо да киснем краката си в гореща вода до пълното омекване на ноктите, след което наслагванията по тях да отстраним по механичен начин. Освен това с процеса на израстване на нокътя постепенно трябва да изрежем онази част от него, която е заболяла.
Лечение на гъбичната инфекцията, обхващаща най-често ноктите на краката, се състои в третирането на заразените места с различни разтвори, а ако това не помогне, с терапия, предписана от съответния медицински специалист. Тръгнем ли да решаваме този проблем у дома, най-често ще попаднем на съвети да топим краката си в разтвор от гореща вода и сода, в отвара от дъбова кора, в разтвор на домашен сапун, в много силна отвара, приготвена от черна ряпа, в такава от змийско биле и дори в отвара от пелин и базедов разтвор от калиев перманганат.
Ако процедурите с подобни отвари не дадат желания резултат – не елиминират гъбичките по ноктите, то тогава най-добре да се потърсим лекарски съвет и да пристъпим към съответното лечение с фармацевтични продукти.
lekar.bg

Няма коментари: