ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лекари освиркаха вице на Дянков и не чуха новото от МФ


Шефът на БЛС: Бог да пази пациентите

Лекари освиркаха зам.-финансовия министър Владислав Горанов по време на събора, на който трябва да решат кога да излязат на протест. Горанов обясни, че е дошъл на събора на Българския лекарски съюз (БЛС), за да прочете писмо от финансовия министър Симеон Дянков. В залата се чуха реплики „Вън от България“, „Кой го е канил този човек“, съобщи БГНЕС. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обяви почивка, за да се успокои ситуацията, след което Владислав Горанов си тръгна от събора.

В писмото се казва, че по 80 млн. лева ще бъдат осигурени за финансиране на болничната помощ всеки месец до края на годината, съобщиха от финансовото министерство. Сумата е съпоставима с отчетените от болниците средни нива на разходите за един месец. За целта разходната част на бюджета на НЗОК ще бъде увеличена с 65 млн. лева до края на годината.

При изготвянето на бюджета на Касата за следващата година ще бъдат взети под внимание отчетите на болниците, но и неразплатените дейности от страна на касата в размер на 125 млн. лева. Тези суми ще бъдат разплатени до края на първото тримесечие на 2011 г. на всички лечебни заведения, сключили анекси по предложение на НЗОК през август и следващите месеци. Тези анекси регламентират дейността на лечебните заведения до размера на делегираните бюджети.

Зам.-финансовият министър обясни, че неразплатени 125 млн. лв. ще бъдат платени през първото тримесечие на 2011 г. Предложението на Министерството на финансите от вчера беше тези пари да бъдат платени до края на юни 2011 г. 125-те млн. лв. ще бъдат разплатени от бюджета за следващата година.

„Ще вземем предвид при съставянето на разчета на бюджета за 2011 г. тези 125 млн. лв., така че да не се стига до настоящата ситуация“, каза Владислав Горанов. Той обясни, че пари ще бъдат дадени на болници, сключили анексите. Останалите могат да си търсят правата по „законно установения ред“.

“Нагласата на лекарите е да протестират срещу намаленото финансиране в системата на здравеопазването. Кога и как ще стане това, ще се реши на днешния извънреден събор на БЛС”, каза преди началото на събора д-р Райчинов.

Предложението на финансовото министерство дължимите от НЗОК 125 милиона лева за извършената от болниците дейност до средата на тази година да бъдат платени до юни 2011 г. е нереалистично, коментира Райчинов. Според него това би означавало, че агонията на много от лечебните заведения у нас ще продължи с още 9 месеца.

„Това означава доставчиците да затворят всички болници, да им спрат сметките, защото не могат да чакат 9 месеца, през това време, след като няма пари в болниците, те не могат да си плащат сметките, заплатите, персонала така или иначе ще е на улицата, а пациентите Господ да ги пази“, коментира Райчинов.

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че 65 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за бюджета на Здравната каса заради проблемите на болниците. Той обеща това след среща с представители на Лекарския съюз и синдикати. Тогава синдикатите заявиха, че не достигат 205 млн. лв. до края на годината.

„Сегашните пари стигат за 67 млн. на месец, тези, които НЗОК ги има, допълнително по 13 млн. месечно ще осигурим чрез съкращения, общо взето, от други бюджети, така че, месечна основа 80 млн., както е било и преди, да се плаща до края на тази година“, обясни финансовият министър. По думите му, не е необходима актуализация на здравния бюджет сега.

„Болниците междувременно са влезли в задължения. Тези задължения как ще се разплащат, каква ще е схемата за разплащане – ще продължим още няколко дни да работим да разрешим този втори въпрос“, каза Дянков на 8 септември 2010 г.

Няма коментари: