ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Д-р Сотир Марчев : От живота никой не се е измъкнал жив!


Но защо убиецът трябва да е високото кръвно?

Примитивните форми на живот в древния океан са разчитали на простия физически принцип, наречен „дифузия”, за да получат кислород и храна и за да се освободят от въгледвуокиса и отпадъчните вещества.

Човешкият организъм обаче се нуждае от по-мощен механизъм. И природата е разрешила проблема с развитието на кръвоснабдителната система - биомолекулите се придвижвали до далечни точки с нейна помощ. Основната сила, задвижваща този поток, е сърцето - кръвта разнася из цялото тяло газовете и нужните на организма вещества. За да циркулира потока, сърцето трябва да генерира сила, която да се пребори със съпротивата, която среща кръвта при движението си.

Артериалното налягане измерва силата, която кръвта упражнява върху кръвоносните съдове, когато сърцето се свива и отпуска (минимално и максимално кръвно налягане). Човешкото сърце изпомпва около 5 л кръв през 15 км кръвоносни съдове около 1000 пъти на ден. Прекъсването на този поток дори за кратко време може да причини изпадане в безсъзнание. Достатъчно е малко спадане на кръвното, за да се лиши мозъкът от кислород и човекът да се омаломощи, ако не и да припадне. Въпрос на минути е да се разпростре това състояние и върху други органи. Тогава човек изпада в състояние на шок. Ако то продължи по-дълго, може да настъпят трайни увреждания или дори смърт.

Д-р Сотир Марчев - кардиолог, регистрирал първата медицинска интернет страница в България, съветва: „За да оцелееш в живота, трябва да спазваш не повече от десетина медицински правила. Знаем, че от живота никой не се е измъкнал жив. Рано или късно всеки е умрял, но нашата цел е да отдалечим това във времето. Има хора, които мислят не толкова за продължителността на живота, колкото за дълбочината му. Нашите, докторските съвети, са за онези, които ги интересува и продължителността. Първото правило гласи - всеки човек трябва да си знае колко му е кръвното и ако му е високо, да го лекува. Ние искаме кръвното да е под 140 на 90. За диабетиците - под 130 на 80.”

Източник: Snews.bg

Няма коментари: