ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Нов грипен вирус ще бъде доминиращ тази зима


Вирусът е познат на специалистите и ваксини срещу него има.

През тази зима е възможно у нас да се разпространи новият грипен вирус "AH3N2 - Пърт", изолиран за първи път в австралийския град Пърт през 2009 г., съобщи на пресконференция акад. Ангел Гълъбов - директор на Института по микробиология при БАН.
AH3N2 е доказан сега в Южното полукълбо, като причинител на сезонна грипна вълна, каза той.
Новият вирус протичал без особени отлики в клиничната картина от сезонния грип.
Той се проявява винаги внезапно, точно може да се установи кога е започнало заболяването. Болният има висока температура - до 39 градуса, болки в мускулите и главоболие, а едва на третия ден се появява кашлица.
Грипът засяга предимно хората над 60 години, хората с хронични заболявания и малките деца. Смътността при него е 0,3-0,5%.
Акад. Гълъбов препоръча хората от по-уязвимите групи да се ваксинират. На пазара имало ваксини.
У нас няма точна статистика на заболеваемост от този вирус през миналата зима, но се предполага, че няколкостотин души са заболели от него. Вирусът поразява предимно млади хора, като в целия свят заболеваемостта над 50 години е нищожна.
Според Гълъбов няма проблем да се използват закупените от здравното министерство ваксини срещу този вирус, тъй като няма промени в него.
Той припомни, че времето за ваксиниране е края на септември - началото на октомври месец.
Много често през по-студените месеци се появяват и няколко респираторни вируси, припомни акад. Гълъбов.
Той е категоричен, че нашата страна не е заплашена от западнонилския вирус. Срещу този вирус няма ваксина и химиотерапевтични препарати.
Според директора на Института по микробиология, този вирус не се пренася от тигровите комари, а може да се пренася и от местните комари в Гърция.
От 100 души, заразени с него само 1% развиват енцефалит.

Няма коментари: