ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Цветан Райчинов: Разблокирайте част от резерва на Здравната каса


Част от резерва на Националната здравна каса да бъде разблокиран, за това настоя пред Хоризонт председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Резервът на касата е предназначен за кризи и за спешна необходимост. Аз не виждам по-голяма криза и спешна необходимост от настоящия момент. Тук не става дума да се употреби целия резерв. Аз иначе не мога да преценя от какво друго място могат да дойдат необходимите средства до края на годината, каза Райчинов.

Искането ще бъде представено във вторник на срещата на лекарската организация с премиера Бойко Борисов и министри, отговарящи за ресора.

Според директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева освобождаването на резерва не може да стане толкова лесно.

От 2008 година от управлението на тройната коалиция по Закона за устройството на бюджета тази част, наречена резерв, по принцип е включена като част от държаваната фискална програма. Така че в случай на криза не може да се употребява така безотговорно, каза Нешева.

Решението за разблокиране на резерва би могло да бъде взето от парламента, припомни тя и добави, че според нея положението на болниците се преекспонира.

Междувременно директорът на болницата в Кюстендил и председател на Националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Михаил Зортев обави, че заради намалените пари, положението в много от лечебните заведения вече е критично. На среща с представители на Здравната каса от сдружението ще поискат да се определят такива делегирани бюджети, които да покрият поне обслужването на пациентите и плащането на адекватни възнаграждения на персонала. Все по-сериозен обаче става проблемът с доставчиците, обясни Зортев.

При някои лечебни заведения ситуации са вече кризисни, тъй като задълженията към доставчиците са съществено вече просрочени и някои доставцици отказват дори да доставят медикаменти и консумативи, което вече наистина е проблем. В отделните лечебни заведения, в зависимост от възможностите и финансовото състояние на лечебното заведение досега - дали има просрочени заядължения, дали няма, дали може все още да осигурава максимума, който осигураваше до този момент, предприемат различни мерки, каза той.

Няма коментари: