ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Страх!


Страх от високо, от полет, от затворено пространство, страх от автомобил, от музика, от самота, от числото 8 или пък страх от това че спим само на една страна - броят на различните видове фобии стигна няколко стотин и непрекъснато се увеличава в съвременното всекидневие.

Развитието на науката, както и природните и технологични катаклизми, увеличаването на терористичните нападения и други фактори са основните причини за нарастването на страха, пише руското издание "Глас".

Поне един път в живота десет на сто от руснаците са преживели панически страх. Изследването показва, че 3-4% пак страдат от фобии. Ученият от Московския психиатричен институт Яков Кочетков казва че моментният безпричинен страх всъщност е болест, която може сама от себе си да мине. "Да кажем, че човек ходи по улицата и изведнъж усеща сърцебиене, ръцете и краката му са ледени и смята, че за миг ще умре. Чувства неконтролируем ужас. Тук обаче спешната помощ не може да помогне. Това състояние след известно време може само от себе си да мине", казва той.

Второ място заемат социалните фобии. Хората се страхуват от присъствието на много хора или пък не могат да останат дълго време в присъствието с някого. Имат чувство, че непрекъснато ги наблюдават и то осъдително. Стига се до там, че не могат да се хранят в присъствието на други хора, не могат да излязат на улицата защото се страхуват, че ще бъдат застрашени. Причина за подобни страхове може да е и телевизионната програма. Епохата на Гламур, която зае ТВ екраните, кара хората да притежават скъпи неща и създава комплекс за ниско самочувствие, казва още ученият. Много важно е да си преуспял, да имаш високи покупателна мощ. Даже и рекламата открито експлоатира страховете. Така на пример рекламата за дезодоранта, която грозно показва, че изпотеният човек мирише гадно като свиня и хората до които е стигнала подобна информация започват да се срамуват, обяснява Кочетков.

В съвременния свят Интернет контактите до голяма степен стимулират страховете, твърдят психолозите. Онези, които страдат от социални фобии, може с години да не излизат от дома, да си поръчват храна чрез Интернет, да играят на компютърни игри и да работят от вкъщи. Проучването показва, че религиозните хора са по-малко податливи на фобии. Вярата във всевишния кара човекът да бъде по-мъдър и не позволява на съзнанието му да не се контролира. Според лекарите по време на страхови кризи трябва да се стегнат мускулите, да се овладеят чувствата и след това да се отпуснат. Буквално означава да се хванеш в ръце и да се контролираш и няколко пъти дълбоко да си поемеш въздух. Подобно упражнение ви връща в нормалното състояние, мозъкът получава кислород, подава сигнал на тялото и човек се успокоява, твърдят лекарите. И ако въпреки всичко страховете не ни напускат, пречат ни нормално да живеем, тогава трябва да се обърнем към експерти, независимо, че много лекари смятат, че фобията не е болест. Би било странно, казват те, ако някой от нас не страда от някаква фобия. В природата на човек е да се страхува от някои неща, например предците ни са се страхували от тъмното, защото в тъмното можели да бъдат нападнати. Страхът е необходим, той ни помага да преживеем, но най-важното е той да не ни пречи, казват още експертите./ БГНЕС

Няма коментари: