ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Равномерният тен се оказа химера


Британски учени установиха, че не почерняваме равномерно и всяка част на тялото поема различна доза ултравиолетови лъчи.
Така че няма шанс да постигнем напълно равен тен. „Бедрата почерняват по-слабо и бавно в сравнение с гърба”, твърди пред Би Би Си проф. Джонатан Рийс от Университета на Единбург, който ръководи проучването.

Специалистите искали да открият връзката между тена и честотата на злокачествен рак на кожата по различните части на тялото. В изследването участвали 100 доброволци. Те били подложени на въздействието на различни дози ултравиолетови лъчи от среден диапазон с дължина на вълната от 315 до 280 нанометра. След 6 сеанса учените изследвали тена на гърба и на бедрата. Оценявайки оттенъка и дълбочината на образувания загар, те стигнали до извода, че бедрата получават по-слаб загар, отколкото гърбът.

Според Джонатан Рийс резултатите безспорно сочат, че реакцията на кожата на ултравиолетовите лъчи е неравномерна. Това обяснява и защо меланомът е по-чест в определени части на тялото, а други са по-защитени./Monitor

Няма коментари: