ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Кафето не ободрява сутрин..

cofeeМнозина твърдят, че техните мозъци не могат да се "събудят" сутрин, ако преди това не изпият чаша кафе. Учените обаче смятат, че симулиращия ефект на кофеина може да бъде само илюзия.

Хората, които ежедневно пият кафе, се чувстват по-бодри след първата чаша от кофеиновата напитка сутрин. Последните научни изследвания показват, че любителите на кафето могат да се чувстват по-добре в ранните часове на деня и без обичайната им сутрешна доза от напитката, тъй като тя повишава риска от тревожност и високо кръвно налягане.

Питър Роджърс, учен от отдела по експерименталната психология в бристолския университет, обясни, че хората не получат предимство от потреблението на кофеин, въпреки че се чувстват по-свежи и будни.

Една чаша разтворимо кафе съдържа 60-100мг кофеин в зависимост от силата му. Чаша чай съдържа 30-100мг кофеин, лате или еспресо съдържат между 90 и 200 мг кофеин.

Когато кафето се консумира умерено, по 4 или 5 чаши дневно, е безопасно. Бременните жени трябва да спазват съветите на специалистите и да ограничават приема на кофеин до 200 мг на ден. Информацията е на БГНЕС.

Няма коментари: