ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Недоспиването води до затлъстяване..

Здравият сън може би е по-важен отколкото си мислим. Освен, че след като се наспим добре сме по-отпочинали, енергични и проницателни, подобряваме и сърдечното си здраве. Това показва наскорошно проучване в областта.

Също така, спането е свързано и с теглото ни. В изследването са участвали 14 медицински сестри, които доброволно са се включили в нова програма за превенция от болестите на сърцето. Те били категоризирани като „кратко-" и „дълго" спящи.

При спящите по-малко се оказало, че те имат по-голямо тегло, което се доближава до наднормено, в сравнение с тези, които се наспиват добре. При първата група са се наблюдавали и трудности при заспиването, както и нарушаване на съня. И тъй като при недоспиване организмът се изтощава повече, е необходима повече енергия, следователно и повече храна, а това води до затлъстяване, сочат още данните от проучването.

Една от основните причини за нарушаване на спокойния сън е стресът и проблемите, които допринасят и за качване на килограми. Нарушеният сън води и до намаляване отделянето на хормонът лептин, който е отговорен за чувството на заситеност, оттам се повишава и апетита на отделния човек.

doctoronline.bg

Няма коментари: