ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

С възрастта наистина ставаме по-мъдри..

С напредването на възрастта мозъкът започва да възприема повече информация и за да може да я обработи и запомни, отсява и игнорира излишните данни, смятат учени. При някои с годините дейността на мозъка действително отслабва. Болестта на Алцхаймер например поразява около 13% от хората на възраст над 65 г.

Но при повечето възрастни значителните промени са свързани с фиксирането на вниманието - на тях им става все по-трудно да запомнят конкретен факт например име или телефонен номер.

Според Шели Карсон, психолог от Харвард, "Разсеяното внимание всъщност не е толкова лошо нещо. То ни позволява да увеличим обема от информация, който след това можем да използваме в съзнателната си дейност".

Изследователите посочват няколко интересни факта, получени по време на експериментите.
Участниците на различна възраст са прочели няколко абзаца, в които на най-неочаквани места са били включени излишни думи. Студентите са чели текста с еднаква скорост, независимо от значението на излишните думи, възрастните хора, достигайки до тях, са започнали да ги четат по-бавно. Това според учените е показател, че те ги възприемат и усвояват.
Когато представителите от двете групи е трябвало да отговарят на въпроси, чиито отговори са били в "разбъркан ред", възрастните участници са се справили по-добре. "Те усвояват допълнителната информация и затова се справят по-добре с поставената задача. Освен това са способни да пренасят и прилагат по-добре информацията, усвоена от една ситуация, в друга", пояснява за Ройтерс Лин Хашер, ръководител на научния екип.

"Подобно умение може да носи значителна полза в реалния живот, където не винаги е ясно предварително, коя информация е важна и коя ще стане такава в бъдещето. Малко значителните предположения могат да придобият ново значение, ако първоначалният план се промени. А допълнителните на пръв поглед незначителни детайли, на които обръщаме внимание, могат да ни помогнат да оценим, какво впечатление правят едни или други думи".

"По-голямотовнимание позволява на възрастните хора да разберат повече за ситуацията като цяло, а също така по косвен признак да разберат същината на случващото се, за разлика от по-младите. Ние смятаме че именно тази особеност обяснява защо те са по-мъдри", твърди Хашер.

През 2003 г. същият научен екип е провел изследване на способностите на студенти за отсяване на маловажна информация в условията на много дразнители. Данните от него сочат, че творческите натури много по-трудно са успявали да игнорират ненужните странични сведения. "Недостатъчната способност за филтриране на информацията и за определяне на приоритетите може да способства за оригиналното мислене", заявяват учените и обясняват този феномен с недостатъчната активност на префронталната кора на главния мозък.

Техните изследвания показват, че хората с намалена активност в тази област (в резултат на травми или заболявания) започват по-активно да се занимават с творчества дейност.

здраве.bg

Няма коментари: