ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Мозъкът регулира холестерола в кръвта

actualno.com

Количеството циркулиращ в кръвта холестерол се регулира отчасти от мозъка, сочи проучване на екип от американски учени от Университета на Синсинати, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.


При извършените опити с мишки изследователите установили, че изводите, до които са стигнали, противоречат на общоприетите положения, че нивата на холестерола зависят от храната, която се консумира, както и от произвеждания от черния дроб холестерол.
Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър нюросайънс" ("Nature Neuroscience"), хормонът на глада грелин, влияещ върху мозъка, действа като "устройство за дистанционно управление" на холестерола, движещ се в организма.
При опитите било установено, че повишеното ниво на този хормон при мишките карало животните да развият по-високи равнища на циркулиращ в кръвта холестерол. Нивата на холестерола се увеличават защото сигналите, подадени от мозъка, карат черния дроб да съхранява по-малко холестерол, твърдят изследователите. Известно е, че хормонът грелин потиска рецептор в мозъка, чиято роля е да регулира приема на храна и изразходването на енергия. При отделен експеримент учените открили, че блокирането на този рецептор при мишките води също до увеличаване на нивата на холестерола в кръвта.

Изследователите посочват, че резултатите от извършените опити е необходимо да бъдат потвърдени и при хората, но като цяло те дават начало на един нов път за лечение на високото ниво "лош" холестерол.

"Дълго време смятахме, че нивото на холестерола се регулира изключително чрез приеманата храна или чрез синтеза и секрецията на черния дроб. За първи път изследването ни сочи, че то е също под прякото въздействие на "устройството за дистанционно управление", което се осъществява чрез специфична невронна мрежа в централната нервна система", казва Матиас Чоп, ръководител на изследването.
Твърде много холестерол в кръвта причинява втърдяване на стените на артериите и по този начин повишава риска от инфаркт и инсулт.
Изследователите отбелязват, че откритието им може да доведе до създаването на нови форми на контрол на нивата на холестерола и на борбата с отрицателните последици от затлъстяването.

Няма коментари: