ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Мускулните схващания са най–често срещани през лятото

Мускулните схващания са проблем, зачестяващ в топлото време, и особено при хората, които се опитват да живеят активно. Наричани още крампи, те представляват болезнено съкращение на определен мускул, който отказва да се отпусне. Схващането може да обхване част или целия мускул, или дори няколко мускулни групи.

Най-често засегнати са:
• мускулите на подбедрицата;
• мускулите в задната част на бедрото;
• предната част на бедрото;
• ходилото, ръцете, коремните мускули и гръдния кош.
Крампите почти винаги възникват, когато мускулите са уморени и/или претоварени. Мнението на специалистите е, че те са резултат от неправилно функциониране на нерв, който не позволява на мускула да се отпусне.
Въпреки че са по-често срещани при активните спортисти, никой не е застрахован от мускулни схващания. Те могат да се появят дори докато седите, вървите или спите. Може да бъдат причинени дори от незначително движение.
С напредване на възрастта хората обичайно са по-склонни към мускулни крампи поради атрофията на тяхната мускулатура или приема на определени лекарства. Обезводняването, характерно особено за летните месеци, е основен рисков фактор, защото по този начин се нарушава равновесието на електролитите в тялото.
Какво да правим, ако се схванем
При схващане, първата необходима мярка е да разтегнем засегнатия мускул, след това - да си набавим необходимото количество течности, за да избегнем обезводняването.
След като успеете да отпуснете съкратения мускул, е важно да не продължите натоварването и да охладите с лед засегнатото място. Повдигането на крайника също облекчава симптомите.
Предпазване от схващания
Основните начини да се предпазим от появата на болезнени мускулни крампи са няколко:
- Влезте във форма: Колкото по-тренирани сте, толкова по-малка е вероятността мускулите ви да се преуморят.
- Преди спорт разтегнете добре всички мускулни групи: По този начин ще ги подготвите за същинското натоварване.
- Пийте много течности: Схващанията са по-вероятни, когато тренирате в среда с висока температура, защото докато се потите освен водата вие губите ценни за тялото соли и минерали като калий, магнезий и калций. Загубата им несъмнено играе роля в появата на мускулните крампи.
За да се предпазите от дехидратация, пийте достатъчно количество течности преди, по време на и след спортната ви тренировка.
- Хранете се здравословно. Загубата на определени хранителни вещества увеличава риска от схващания. Затова:
• Осигурете си достатъчно количество калций като консумирате повече млечни продукти, зеленчуци и бобови растения.
• Най-лесно може да си набавите калий от плодовете и зеленчуците, бобовите растения, рибата и картофите.
• Липсата на магнезий е една от най-честите причини за мускулни крампи. Той може да бъде осигурен от пълнозърнестите храни, зеленчуците, ядките и бобовите растения.
• Макар и рядко, дефицитът на натрий също може да доведе до мускулни схващания. Това се случва най-често на спортисти, които тренират дълго време в летните горещини (такива са например играчите на тенис и бегачите на дълги разстояния). Ако все пак ви предстои продължително мускулно натоварване, осигурете си достатъчно количество натрий.
Кога да потърсим лекар
Повечето мускулни схващания не са сериозен проблем – колкото внезапно са се появявали, толкова внезапно и отшумяват. Въпреки това има някои сериозни състояния, които могат да причинят схващания на мускулатурата на тялото, свързани с увреди на гръбначномозъчните нерви, кръвообращението, инфекциите и метаболизма. Свържете се незабавно с вашия лекар или специалист ако страдате от мускулни крампи отскоро или те са тежки, твърде чести, постоянни или ви притесняват.
Потърсете спешна медицинска помощ в случай, че схващанията са свързани с:
• топлинен удар;
• зачервяване, подуване и болезненост при допир;
• бледо или синкаво оцветяване на крайниците;
• слабост или много силна болка.

zdrave.bg

Няма коментари: