ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

5 начина да надхитрите депресията

От унинието и мрачното настроение, което често е така типично най-вече (но не само!) за лошото време можем да се освободим и без помощта на антидепресанти. В леките случаи на потиснатост или когато депресия е съвсем в началото си,

има много начини за подобряване на настроението без да е нужна намесата на специалист.
1. Да живее светлината!
Много психотерапевти са убедени от опит, че депресията се лекува успешно... със светлина. Това е особено актуално в студеното време, тъй като недостигът на слънчева светлина се отразява негативно на настроението. Не случайно депресията е рядко заболяване в страните с топъл климат. Смята се, че терапията със светлина помага почти на 2/3 от пациентите.
Освен да се търси слънчевата светлина, специалистите препоръчват стените на дома да бъдат боядисани в топли (най-добре оранжеви и жълти) тонове.
Възползвайте се и от друг проверен начин за повишаване на настроението. Ако имате камина, настанете се удобно пред нея и се наслаждавайте на играта на огъня. А ако нямате, вземете метален поднос, поставете върху него 10-15 запалени свещи и се наслаждавайте на техния пламък.
2. Движението е живот!
Статистиката сочи, че хората, които активно се занимават със спорт, страдат 5 пъти по-рядко от депресия. Това се отнася дори и за тези, които често си правят разходки на чист въздух.
Ако откриете това занимание, което ще ви допадне истински, а и ще ви раздвижи, вече сте направили достатъчно. Казано накратко, откажете се от режима: пантофи – диван – телевизор. Всекидневното физическо натоварване премахва нервното напрежение и повишава настроението ви.
3. Усмивката – “копче” за добро настроение
Всяка сутрин, преди ставане трябва да натиснете този бутон - хуморът е най-ефективното средство в борбата с депресията. Просто си кажете, че този нов ден ще бъде чудесен и се усмихнете.
Благодарение на “сеансите” по смях ще успеете да свалите излишното нервно напрежение и да укрепите имунитета си, а с това ще помогнете на целия организъм да функционира нормално. В този момент се активизират нервните клетки и в организма се произвеждат повече ендорфини – хормоните на радостта.
4. Назад към природата!
Прохладният душ и леката закуска на фона на любима музика (или на записа на шум на дъжд, морски прибой, чуруликане на птици и т.н.) зареждат с енергия и внасят спокойствие.
Прекрасно ще ви ободрят и билковите чайове и фитобалсамите. А когато във въздуха се усещат ароматите на грейпфрут, лимон, иланг-иланг, психиката се отпуска и разтоварва.
5. Сънят е най-добрият лекар!
Чест спътник на всяка депресия е безсъницата. “Рецептата” добър сън може да се изпълни лесно: прохладна спалня, топло одеяло, ниска възглавница и абсолютна тишина и тъмнина.
Сънят е добър начин да забравим и лошите преживявания и напрежението от изминалия ден.

Няма коментари: