ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Какво прави мъжа мъж?


Можете ли да си отговорите на простия въпрос „Какво прави мъжа пълноценен мъж".

Тестостеронът, разбира се. Основният мъжко хормон. А откъде се взема, защо е необходим и колко от него ви трябва, вече е въпрос, на който не всеки може да отговори.

За секс и още нещо

Най-познатата функция на тестостерона е да отговаря за половото влечение и качественото развитие на сперматозоиди.

Но и още: как ще бъде оформен вашия скелет и мускулатура- като мъжки или женски,къде ще дебелеете, как ще расте косата ви (и космите) и дали един ден ще оплешивеете. Всичко това зависи от тестостерона в организма ви. Защото той отговаря за метаболизма в мъжкия организъм...

Къде?

Мъжкият хормон тестостерон се синтезира и от двата пола, просто се различава по концентрация и въздействие. При мъжете той се отделя от тестисите, малка част от надбъбречната жлеза.

Кога и колко?

Нивото на тестостерон е най-високо сутрин и намалява най-забележимо вечер.

През пубертета количеството му значително се повишава, а след 30 г. започва да се понижава, нормално с 1-2% годишно. Оттам и спадът на потенцията.

Като цяло обаче производството на тестостерон продължава до дълбока старост, така че за импотентността са виновни съвсем други фактори- хронични заболявания, емоционални разстройства, стрес...

В норма?

В различните възрасти нормалното ниво на тестостерон е 5.76-28.14 mmol на литър кръв. Впрочем на Запад измерването на нивото на тестостерон след 30-35 г. е част от рутинния преглед и позволява ранна профилактика на редица заболявания- от такива на мъжката полова система до остеопороза.

Няма коментари: