ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Който спи по-дълго, живее по-дълго


Учени от университета на Портланд в американския щат Орегон установиха, че продължителният нощен сън удължава живота, пише британският вестник „Daily Express", цитиран от Блиц.

"Направихме няколко изследвания, които показват, че който спи по-дълго, живее по-дълго", споделя ръководителят на изследването проф. Дънан Гу. В изследването на учените са участвали 15 000 възрастни хора, на които е бил анализиран характера на съня. Сред тези 15 000 са и 3000 души, чиято възраст приближава вече 100 години.

„Средната продължителност на нощния сън на хората е 7,5 часа. Тези, които наближават 100 години, пък спят до 10 часа", допълва проф. Дънан Гу, който смята, че недостатъчният нощен сън и неговата разпокъсаност отслабват имунната система на организма, предизвикват промени в химичния състав на кръвта и повишават холестерола. Според учените малката продължителност на съня намалява интелектуалното равнище и забавя се работата на главния мозък.

„За добро здраве е добре човек да спи до 10 часа", казва още проф. Дънан Гу. Той и колегите му са стигнали до заключението, че нощем трябва да се спи не по-малко от 7 часа, а по-добре е те да бъдат 8. Изследването на учените е доказало, че принципно мъжете спят по-добре и по-дълбоко от жените.

Няма коментари: