ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Окончателно: Работодателите ще плащат 70 % от първите три болнични дни


Националният съвет за тристранно сътрудничество, в чието заседание тази сутрин участва и премиерът Бойко Борисов, реши първите три дни от болничните да бъдат изплащани от работодателя в размер на 70% от средномесечното трудово възнаграждение за дадения месец.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след заседанието на тристранния съвет, цитиран от Инвестор.

От четвъртия ден болничните ще се изплащат на 80% от НОИ. В момента първия ден от болничните се изплаща на 100% от работодателя, а следващите дни се поемат на 80% от НОИ.

Младенов подчерта, че приетата мярка е временна и ще важи само до края на 2010 г.

Обявените 20% икономии в държавната администрация всъщност не означават 20% съкращаване на заетите, а финансови икономии в този размер. Това коментира след съвета председателят на КТ Подкрепа Константин Тренчев.

По думите на заместник-председателя на КНСБ Пламен Димитров въпросните икономии се равняват на около 900 млн. лв. През следващата седмица ще има заседание на Съвета по административна реформа с председател финансовия министър, на който се очаква да бъде преценено какви съкращения на чиновници ще има. Възможно е някои агенции и отдели да бъдат изцяло закрити, в други пък можело изобщо да няма съкращения.

В скоро време ще бъде обсъден и въпросът за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, каза Димитров. По-рано днес синдикатите поставиха този въпрос като условие за съгласие с новия вариант за болничните.

Няма коментари: