ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

9 начина да ограничим калориите

Преди да се спуснем къмДобавяне на изображение кухнята, имаме време да помислим добре – защото опитът показва: може да отслабнем почти неусетно дори ако само ограничим калориите. Най-стандартното и популярно - вместо пълномаслени млечни продукти и майонеза да ползваме нискомаслени или дори обезмаслени. Но има и още куп алтернативи на познатите ни висококалорични храни с не по-лоши вкусови качества.


Нека преразгледаме още веднъж дневното си меню, този път като спазваме следните съвети за отслабване:


1. Ползвайте тигани, тави и тенджери с незалепващо покритие, за да приготвяте вашите ястия, ордьоври и дори супи. Този тип покритие е една от иновациите в готвенето, променили го завинаги в здравословна насока. Ако готвите с такъв тиган например, не е необходимо да използвате олио, а вместо него може да добавите малко вода, вино за готвене или сок.
2. Печете, варете или задушавайте вместо да пържите в мазнина.
3. Ограничете някои продукти: Намалете количеството на мазнини и/или захар в рецептите. Например, заместете половината олио с плодов сок, за да се получи също толкова вкусен кекс или курабийки. Използвайте по-малко захар - вместо нея добавете към сладкиша сушени плодове.
4. Не поливайте месото с мазнина при печене: успешно може да я замени зеленчуков бульон, бяло вино или портокалов сок. Разбира се, целта е по този начин да се ограничи консумацията на наситени и транс мазнини.
5. Купувайте най-крехкото месо, като преди готвене отстранете видимите мазнини. Прекрасен избор са пилешките и пуешките гърди.
6. Консумирайте нискомаслени и обезмаслени млечни продукти като прясно и кисело мляко, сирене и сметана. Обезмасленото сгъстено мляко е прекрасен заместител на пълномаслената сметана при приготвянето на сосове, сладоледи и разбира се чай и кафе.
7. Шоколадът без съмнение е най-вече храна за душата, но за съжаление той е и доста калоричен продукт. Ако го обичате и не искате да се лишавате от този вкус, може поне отчасти да замените калоричния шоколад с какао.
8. При готвене на яйца просто заменете едно цяло яйце с два белтъка, тъй като по-голямата част от мазнините, холестеролът и калориите са концентрирани в жълтъка.
9. Направете порциите по-малки. Психиката на днешния човек е доста изкривена – той смята, че колкото едно нещо е по-голямо, толкова то е по-хубаво. Това въобще не е така, поне що се отнася до фигурата ни. Затова: използвайте по-малки чинии и разделяйте сладкишите и ястията на повече порции./actualno.comНяма коментари: