ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

13% от хората на възраст 30 години страдат от депресия..

zdrave.net, Бойко Бонев

Желателно е всяко едно депресивно състояние да бъде оценено от специалист, защото нелекуването му може да доведе до трайни увреждания. Това заяви психиатърът д-р Иван Михайлов по време на националната среща с медиите „Мост”, провела се на 22 май в Албена.

Той коментира, че през живота си всеки човек изпада поне веднъж в депресивно състояние. Иначе този проблем се среща при 1 процент от мъжете и 3 процента от жените около 40 годишна възраст и съответно 12% от мъжете и 13% от жените на възраст около 30 години.

Най-често срещаните симптоми на депресията са тревога, усещане за празнота и безполезност, песимизъм, раздразненост. Симптоми са също така загубата на интерес към активности, които човек е правил до момента, нарушение на съня, проблеми с храносмилателната система, главоболие и мисли за самоубийство.

Д-р Михайлов напомни, че заболяването се лекува както с психологическа подкрепа от страна на специалист, така и с медикаменти, а ако това не се направи, може да се стигне и до развитието на по-сериозни психични заболявания.


Няма коментари: