ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да ставате рано, при това с удоволствие?

lifestyle.bg

Освен ако не сте от онези хора, които имат вродената способност да скачат от леглото, заредени с енергия, ставането може би е най-тежката част от сутринта ви. За да ви помогнем да се радвате на по-голяма част от летните дни, сме подбрали в списък някои полезни предложения, с които да започвате всеки един ден енергизирани и с щастлив свеж поглед.

Разтегнете се.
Бавните разтягания като йога позициите или обикновените извивания помагат на тялото ви да се презарежда внимателно с енергия. Тези движения помагат и да фокусирате вниманието си и премахват мъглявостта от съня, която понякога съпътства ранните събуждания.

Правете упражнения.
Щом сте се събудили, чудесен начин да започнете деня е като направите няколко упражнения, които ще раздвижат кръвта ви. Всичко е подходящо - от леко разгряване до кратка обиколка с колелото. Скоковете на място и лицевите опори също вършат работа. Само се уверете, преди да започнете да се упражнявате, че сте загрели внимателно.

Не прекалявайте с кофеина
Да, кофеинът може да ви помогне да започнете деня си с енергия, но прекаляването (повече от 2 чаши) може да ви накара отново да се почувствате уморени по средата на сутринта. Пийте по една чаша на ден и нивото на енергията ви ще бъде по-стабилно.

Рехидратирайте се.
Когато спите, тялото ви използва (и затова изгубва) запасите си от вода. Възстановете водния баланс с няколко чаши студена вода. Това не само ще освежи тялото ви, но и ще помогне да стимулирате нервната система и храносмилателния тракт. Пийте вода веднага щом станете и тялото ви ще бъде готово да се справи със стреса през деня.

Спете последователно.
Лягайте си и ставайте по едно и също време всеки ден. Тялото ви обича последователността. Придържането към редовно разписание на сън и събуждане ще улесни за тялото ви събуждането сутрин - и ще се чувствате по-отпочинали през деня.

Събуждайте се с весела музика
Събуждането от силна аларма може да е шокиращо. Също така ви подлага на по-голям риск от сърдечна недостатъчност (шокиращият звук може сериозно да навреди на някои хора със сърдечни проблеми). Забравете шумния будилник и инвестирайте в такъв, който ви събужда нежно, като часовник с радио, който постепенно увеличава звука на музиката, докато тялото ви свиква със събуждащия звук.

Отпуснете се изцяло.
Загасете компютъра или телевизора преди да си легнете. Ярките светлини разсейват мозъка и го затрудняват да се отпусне през нощта. Ако само изключите ярко светещите електронни уреди един час преди да заспите, ще се успокоите и ще заспите по-дълбоко и отпускащо (което значи, че ще сте по-благоразположени към ставането сутринта).

Вземете си сутрешен душ.
Освежаващия ранен душ ще ободри нервната система и ще ви помогне да се почувствате бодри.

Закусвайте.
След като цяла нощ сте гладували, тялото ви се нуждае от повече енергия, за да се движи. Яжте здравословна закуска всяка сутрин (дори и това да е само един плод, кисело мляко, мюсли или препечена филийка) и ще се почувствате много по-добре, ако трябва да ставате рано.

Научете се да дишате дълбоко.
Ранното ставане за някои хора е събитие, което поражда тревожност. Мислите за нещата, които трябва да се свършат през деня и стресиращите фактори във взаимоотношенията или финансите ви могат бързо да изпълнят главата ви. Затова веднага щом се събудите, си дайте време за няколко дълбоки вдишвания и успокойте тялото и ума си.

Няма коментари: