ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Без аспирин, зеле и пуканки ..


Сега стомахът иска риба, супи и мляко

Пролетта е празник. Либидото, настроението и силата ни за живот се събуждат от зимния сън. Пролетта обаче е и изпитание за организма. Най-вече - за стомаха и червата, напомнят лекарите. Кои болежки се пробуждат с хубавото време? И как да се предпазим от капаните на пролетта? Попитахме един от най-добрите родни гастроентеролози - д-р Юлия Григорова от болница "Лозенец" в София.

Пролетта е критичен сезон - поне за стомаха и червата. С разлистването на дърветата процъфтяват и проблемите с храносмилателния тракт, предупреждават гастроентеролозите. Причината - промени в климата, пренастройване на хормоните и витаминозен дефицит, "наследен" от дългата зима. Какво се случва в стомаха ни? "Равновесието се нарушава - отделят се повече от "агресивните" солна киселина и пепсин и по-малко от защитната слуз", обяснява д-р Юлия Григорова от болница "Лозенец". Затова старите язви се отварят, а колитът и гастритът се обострят. Неприятности имат не само пациентите, чието слабо място са стомахът и червата, напомня гастроентерологът. В риск са и всички хора, които са фамилно обременени. Както и онези, които работят на пълни обороти и живеят в силен стрес. Именно те трябва да вземат превантивни мерки в началото на пролетта - за да не свършат в кабинета на гастроентеролога. "Организмът има нужда от месец, за да се пренастрои към новия сезон", обяснява д-р Григорова. И дава ценни съвети как да избегнем капаните, които ни залага стомахът през април.

Мехлем вместо хапче

През април всичко пикантно е забранено. "Пазете се от люто, кисело, пържено, солено и силни подправки", напомня д-р Григорова. Зарежете още салатите от зеле и моркови, ряпа и туршиите. "Избягвайте семките, пуканките и всички ядки, защото са трудно смилаеми", съветва гастроентерологът. Пазете се още от зелените ябълки - заради твърдата им кора, както и "пластмасовите" домати, които растат в оранжериите - по същата причина. Ако стомахът ви алармира, а коремът - тежи, по-добре заложете на задушените или печени зеленчуци, вместо на суровите, е другата препоръка на д-р Григорова. Внимавайте и с пороците - кофеинът и никотинът стимулират секрецията на солна киселина. Затова трябва да редуцирате кафетата. И да ги пийвате с по-малко цигари - поне през април. И още една важна препоръка - внимавайте с лекарствата! "Медикаментите от нестероидната група дразнят стомаха", предупреждава д-р Григорова. Поне през април трябва да зарежете аспирина. Минете на парацетамол или аналгин. Ако пък вземате хапчета за ставите - фелоран или индометацин - временно ги заменете с мехлем, е препоръката на гастроентеролога.

Перфектното меню

Какво иска стомахът ви сега? "Нетлъсти риби, крехки меса, супи и нежни салати", обяснява д-р Григорова. Вместо да стържете зеле, по-добре е да си купите айсберг. Твърдите ябълки пък може да замените с банан. Не бива да прекалявате и с ограниченията обаче. Парадоксално, но факт - гладът не е добро решение през пролетта. Най-коварни са монодиетите - при които се изключва цяла група храни. "Балансираната диета е ключова - трябва да приемате и протеини, и въглехидрати, и мазнини, и витамини", подчертава д-р Григорова. Особено белтъците са много важни за стомаха - липсата им способства "отварянето" на язви и пречи на "затварянето".
Ако спазвате всички тези правила, но въпреки това на гладно ви "стяга под лъжичката", добре е да идете на лекар. Паренето в стомаха, киселините, коликообразните болки са допустими през сезона - но ако ви сполетят най-много 2-3 пъти. Ако оплакванията зачестят, имате нужда от гастроентеролог - не от сода с лимонтузу. В кабинета ще ви проверят и за хеликобактер пилори. "83% от българите са носители на тази бактерия, която участва в образуването на язви и пречи на лесното им зарастване". Ако имунологичните или фекални проби докажат, че го носите, трябва да се подложите на ендоскопско изследване. "То е най-точно и показва наличието на антиген в лигавицата", обяснява д-р Григорова.

Най-важно е да не отлагате срещата с лекаря. Д-р Юлия Григорова предупреждава - понякога най-страшните болести се крият зад наглед безобидни симптоми. А зад едно "обикновено" подуване на корема може да стои рак на стомаха или червата.
Лора Симеонова/standartnews.com

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: