ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Великден-спрете поста с пилешка пържола


Пийте само вино с лимонада, внимавайте с яйцата

Обратното броене започна. До Великден остават само 2 дни. На Възкресение е просто задължително да се съберем с най-близките край масата. И напук на кризата, и тази година домакините ще впрегнат целите се умения, за да отрупат масата с вкусни блюда. Как обаче да хапваме и пийваме, без да си създадем проблеми със стомаха? Попитахме председателя на Българското научно дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Печено агне с ориз, зелена салата, шарени яйца и козунак. Какво е великденската трапеза без тях? Ако сме постили обаче, трябва да внимаваме с офанзивата на масата. "За 40 дни организмът е свикнал на растителни храни, а за разграждането им се отделят специални ензими. Първият прием на животински продукти трябва да е умерен, защото тялото има нужда от време за пренастройка", обяснява проф. Божидар Попов. Затова, ако сте постили, специалистът препоръчва да купите за Великден крехко агнешко. Или да не спазите традицията и да сложите на масата бяло пилешко месо. Ключови са и салатите - съотношението между мръвка и зеленчуци трябва е 1 към 4, подчертава проф. Попов.
Таратор за мезе
Добре е предястията да са леки - зелени салати, репички, пресен лук и чесън, домати, краставици, моркови, репички. И на празника да си спестите от тежките мезета като руска салата, луканка, пастърма. "Заменете ги с различни сирена, "Снежанка" или таратор", съветва спецът по балансирано хранене. Млечните продукти са най-подходящи за захранване след пости, тъй като храните от животински произход, които се усвояват най-лесно.
С яйцата също шега не бива - съдържат най-ценните белтъчни съставки, но мазнините в тях се усвояват трудно. "Седмично трябва да се консумират най-много четири", обяснява проф. Божидар Попов. По Великден, разбира се, можете да се позволим максимум 2-3 дневно. Стига да не страдате от подагра и да нямате проблеми с холестерола. "Прекомерната им употреба води до образуването на плаки в кръвоносните съдове", предупреждава специалистът. Ядките също са нож с две остриета. 100 г фъстъци или бадеми съдържат 700 ккал - и са калорични, колкото цял шоколад.
Студен козунак
Ако сте спазвали стриктно поста, трябва да си броите и чашките. На празника ви се полага само чаша вино. И то - разредено с минерална вода или лимонада. "Газираната напитка съдържа захари, които ускоряват горенето на алкохола", обяснява проф. Попов. Ако сте голям почитател на ракията, не е престъпление да си позволите една малка - но задължително със салата, напомня специалистът.
Бъдете внимателни и с десерта. "Не яжте козунака горещ, защото така е трудно смилаем", предупреждава проф. Попов. И препоръчва, ако не сте си замесили сами, да купите "сладкия хляб" от фурна, а не от магазина, за да сте сигурни, че е пресен. И най-важното правило на Възкресение - стойте поне няколко часа на трапезата. Хапвайте бавно, препоръчва диетологът. И ако "прегрешите" с много блюда на великденския обяд, пропуснете вечерята в неделя.
Румяна Милева/standartnews.com

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: