ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Излекувай се с шопска салата !Храната е здраве. Но понякога вкуснотиите в чинията могат и да ни навредят, ако витамините са изместени от пестициди. Как да похапваме - и вкусно, и здравословно?

Тази седмица в специалната ни рубрика Гимелците разказват за едно необикновено "лекарство" - шопската салата от биозеленчуци. Рецептата става перфектна с техните БИОзеленчуци с чиста БИОграфия.
Пишете ни за всичко, което ви интересува по темата на: organic@gimel.bg

Каква е "магическата формула" на шопската салата? Елементарна. И се крие в наглед съвсем обикновените й съставки - домата, краставицата и лука. Истината обаче е, че биозеленчуците са истинско лекарство.

Кръгличко, червеничко, пълно с желязо

Червена "бомба" от витамини и минерали - това е доматът. Един дневно стига, за да си набавите необходимите запаси от витамините А и С. Но това не е всичко - доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, 2 пъти повече от яйцата и 3 пъти повече от рибата. Важно е да знаете обаче, че най-полезни са пресните и зрели домати. Те съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените. За да се заредите с него обаче, трябва да хапвате доматите непосредствено след като ги нарежете. Причината - витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, а също и при допир с метал. Затова салатите трябва да се режат с неръждаем нож. Гимелците пък препоръчват за своите биодомати: не ги съхранявайте в хладилник! Оставете ги на стайна температура, за да не губят нито едно от качествата си.
Какви са другите лечебни свойства на доматите? Каротинът в тях е почти колкото в морковите. Калиевите соли вътре пък помагат на сърцето и са безценни при анемия. В доматите има още пурини, затова се препоръчват при артрит и атеросклероза. Помагат още при песъчинки в бъбреците, полезни са за стомаха и влияят добре на диабетиците.

Зелено за бъбреци и против бръчки

Какво има в краставицата? Само вода? Предимно, но и чудесен коктейл от целулоза, витамин С, В1, В2, РР и провитамин А. Краставици са богати на калций, калий, магнезий и фосфор. Факт - обикновеният таратор е по-хранителен от купичка месен бульон, обясняват диетолозите. Краставиците помагат при топенето на мазнините. Гастроентеролозите пък препоръчват зеленчука при гастрит и хроничен запек. Кардиолозите го "предписват" при анемия, защото спомага за образуването на червени кръвни телца. Поради тази причина свежата краставица е идеална закуска след тежка тренировка във фитнеса.
Краставицата върши чудеса и за кожата. Резенче от нея тушира болката и възпалението при ухапване от комари или измръзване. Освен това е най-добрият лек за торбички под очите. Маските с нея помагат още при заличаването на петна по кожата и лунички.

Убиецът на бактериите

Фитонцидите - те са най-силното "оръжие" на лука. Безпощадни са към най-опасните бацили - стафилококите, стрептококите, холерните, парахолерните и дизентерийните бактерии. При грип и инфекции лукът е сред задължителните лекарства, напомнят диетолозите. Природният илач обаче има и други полезни хапчета - сваля холестерола и помага при атеросклероза. Стимулира и стомаха - възбужда апетита, засилва отделянето на храносмилателни сокове и помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Именно поради тази причина задължително влиза в рецептите и на пресните салати, и на най-вкусните ястия.
Яна Георгиева/standartnews.com

ЗДРАВЕ НЮЗ

Няма коментари: