ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Европейската здравна карта става препоръчителна, а не задължителна, решиха депутатите ..

София. Европейската здравна карта става препоръчителна за българските граждани и отпада изискването тя да е задължителна. Това решиха депутатите при приемането на първо и второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

В мотивите към проекторешението си вносителите са записали, че европейската здравна карта е създадена, за да поражда право на ползване на медицинска помощ във всяка страна-членка на Европейския съюз, но тази карта не е задължение, а възможност за всеки български гражданин, който желае.

Правото не е задължение и в този смисъл Европейската директива за свободно движение на хора и капитали не може да се нарушава, колкото и да е важна събираемостта на здравно-осигурителните вноски. Според депутатите изискването за задължителност на Европейската здравна карта е несправедливо, защото премахва правото на избор. В мотивите е записано още, че това е и противоконституционно и антиевропейско.

Лъчезар Иванов, председател на парламентарната здравна комисия обясни, че тази карта е изключително важна за хората, които не могат да си платят в кеш здравната услуга, получена в чужбина. Той призова всички да имат предвид, че картата трябва да съпътства документите за самоличност.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Няма коментари: