ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Банани вместо близалки!


Затлъстяването сред децата и подрастващите е проблем, който се задълбочава в световен мащаб.

Вредните хранителни навици, господството на модела „фаст фууд”. За тях допринася асортиментът в училищните бюфети, съставен предимно от нездравословни храни.

Специалистите по хранене са категорични, че вместо захарни и тестени храни, в училищата трябва да се предлагат пресни плодове и млечни продукти. Вместо детето да си купи близалка или чипс, е далеч по-добре да вземе банан или кофичка кисело мляко.

Проблемът може да бъде преодолян само със съвместните усилия на медицинските специалисти, педагозите, родителите.

По данни на Столичната РИОКОЗ, през 2007 г. на всеки 1000 ученици 15,7 страдат от затлъстяване. Полагат се усилия за засилване на контрола върху продуктите, които се продават в училищните бюфети. В тях се предлагат предимно близалки, богати на мазнини тестени продукти, шоколадови десертчета, чипс и други нездравословни храни.

Подрастващите обикновено си купуват парче пица, дюнер или хамбургер.

Същевременно телевизионният ефир изобилства от реклами на вкусни, но не дотам полезни храни.

Логично възниква въпросът – как да се избегне затлъстяването?

В часовете на класа все по-често гостуват здравни специалисти, които изнасят беседи за здравословното хранене.

Предоставят се информационни материали. В много училища ежегодно се провежда седмица на борба със затлъстяването. Отговорът се крие в информираността.

Проблемите са разнопосочни, тъй като от безконтролно хранене с нездравословни продукти, през пубертета подрастващите често преминават към драстични диети.

Учениците в горния курс, особено момичетата, се застояват пред огледалото все по-дълго с натрапчивата мисъл, че непременно трябва да отслабнат, което води до нездравословни ограничения в приема на храна, а в някои случаи до пълно гладуване.

В България около 200 000 млади момичета са засегнати от анорексия или булимия, което означава, че всяка трета девойка или млада жена страда от една от двете болести.

Разумното поведение е да се води здравословен начин на живот, без строги ограничения.

Консумирайте разнообразна храна. Не пропускайте сутрешната закуска, защото след дългия нощен сън тя дава енергия за учене, спорт, игри! Намалете приема на мазнини, сол и захарни изделия!

Балансираното хранене ще ви помогне за предпазване от заболявания, за укрепване на здравето и за успехи в училище.


Няма коментари: