ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Типично "мъжки" болести морят жените ..


Разделението на заболяванията на "типично мъжки" и "типично женски", обусловени от анатомията, отдавна не е особено адекватно. Все повече жени стават жертви на инфаркт, цироза на черния дроб и сексуални проблеми.

Междувременно в Европа всеки пети мъж и всяка пета жена умират от коронарни сърдечни заболявания. Което не е единственият пример. Но много по-съществено е обстоятелството, че както аламиращите сигнали на тялото, така и лекарската диагностика настъпват при жените по-късно, отколкото при мъжете. И понеже и на модерната медицина не й достига опитът в това отношение, често се случва жените да бъдат обслужвани по-зле.

Инфарктът - все по-често срещан при жените

Факт е, че докато случаите при мъжете намаляват, при жените се отбелязва увеличение заради нездравословния им начин на живот - например покрай тютюнопушенето. Типично "мъжките" болки - в шията и в лявата ръка - се усещат едва от всяка втора жена. Което се отнася и за сърцебиенето, недостига на въздух, болките в горната част на корема, слабостта. Затова препоръката е при всички внезапно настъпили оплаквания в горната част на тялото, които не прекъсват до 15 минути, да се направят изследвания на сърцето.

Цирозата на черния дроб не се дължи само на алкохола

Около 60 процента от случаите на цироза в черния дроб не са свързани с прекомерното пиене, а с наднорменото тегло и недостатъчното движение - именно при жените. Предупредителни сигнали са необяснимата умора и недобрата концентрация, а противодействието е дори и само в леката промяна на начина на живот - с повече плодове и зеленчуци, по-малко мазнини, редовно движение и умерени количества алкохол.

Ракът на белите дробове не е само мъжки проблем

Научна истина е, че докато жените все по-често успавят да се справят с рака на гърдата, все повече умират от рак на белите дробове. Причината за това е, че междувременно младите жени пушат повече от мъжете. В ранния стадий оплакванията не са еднозначни - обичайно става дума за постоянна кашлица и недостиг на въздух. В този случай - най-вече при пушачките - трябва да се направи рентгенов преглед на дробовете. А основното средство против това заболяване е едно - край на пушенето.

Сексуалните проблеми не отминават и жените

Факт е, че при около 50 процента от мъжете над 40-годишна възраст и при 40 процента от жените в критическата възраст телесни причини водят до промяна или затруднения в сексуалния живот. Предупреждението е в недостатъчното желание за секс, в настъпването на сексуална студенина. Възможното противодействие: органичните причини, например нарушенията в хормоналния баланс след отстраняването на матката, могат да се третират със специални пластири.

Източник:

DW

Няма коментари: