ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Райнов: В центъра на здравната система е не пациента, а финансовия министър

За четвърти пореден месец здравният сектор ще получи парите си със закъснение. Вчера – последният работен ден от февруари и краен срок за превода на отчетеното през януари според НРД, средствата на лекарите и болниците не са преведени от касата.

Това стана ясно от думите на д-р Емил Райнов на заседанието на Националния съвет на БСП, чиято основна тема днес е здравната политика на управляващите. Той припомни, че за декември само държавните лечебни заведения получиха всичките си пари, а останалите – половината. Д-р Райнов отбеляза, че в края на 2009 г. държавата не се е издължила към касата за вноските на осигуряваните от нея. Според Райнов управляващите нарушават закона за бюджета за 2009 г., закона за бюджета на касата за 2009 г. и НРД. Липсва аналог в световната практика със здравни вноски да се крепи фискалния резерв на страната, изтъкна той.

Единствената цел на промените в здравния сектор е да се икономисват средства, убедени са левите.

Бившият зам.-министър припомни административната чистка на новите управляващи на всички нива в здравната система, като посочи, че тя е направена в нарушение на всички разпоредби и че се назначават неподходящи хора.

За няколко месеца управляващите промениха няколко закона без да представят реална здравна стратегия, смятат още от БСП. С промените в Закона за здравно осигуряване пък се изключват стотици хиляди българи от достъп до здравеопазване, заяви Емил Райнов. По думите му, в България хората започват да се делят на две групи – тези от големите градове, които имат достъп до здравни услуги, и тези от малки населени места, които остават без такъв. Увеличават се корупционните практики, нерегламентираните плащания и натискът върху пациентите, изреди той.

Освен това се наблюдава сливане на законодателната и изпълнителната власт, отбеляза Райнов и даде простичък пример – председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов говори от името на здравни министър Божидар Нанев, който от своя страна говори от името на касата.

Заключението от наблюденията си върху настоящата здравната политика д-р Райчинов обобщи така: „Може би в центъра на системата застава финансовият министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори и с цената на здравето на българските граждани”.

Червените обаче не се ограничиха само с критики, а включиха и изисквания. Партията столетница ще иска актуализация на бюджета на касата, така че средствата за здраве тази година да са не по-малко от тези за миналата; отблокиране на резерва на НЗОК в БНБ; въвеждане на статут „защитени болници”; изплащане на парите на лечебните заведения в пълен размер и премахване на незаконосъобразните разпоредби на осигурителната институция./zdrave.net



Няма коментари: